Száz fóka- és bálnavadászhajó rekedt a jégtáblák közé

2007.04.20. 11:42
Legjobb esetben egy héten belül menthetik ki azt a hatszáz embert, akik hajóikkal jégtáblák között vesztegelnek az északkelet-kanadai Új-Foundland és Labrador partjainál. A legénység ivóvize és élelme fogytán van.

Száz, jégtáblák közé rekedt fóka-és bálnavadászhajó vesztegel napok óta a tengeren az északkelet-kanadai Új-Foundland és Labrador szövetségi tartományok partjainál, közölte a kanadai parti őrség.

A jégtörő hajókkal és helikopterekkel történő mentési folyamatot nehezítik a szűnni nem akaró heves viharok, és félő, hogy a szerencsétlenül járt hajók kifutnak az üzemanyagból, a legénységnek pedig elfogy az ivóvize és az élelme.

Tizenöt hajó rendkívül súlyos veszélyben van, a nehéz időjárási viszonyok miatt pedig a kanadai parti őrségnek egy, a mentésben részt vevő jégtörő hajója is vészhelyzetbe került. A hajókon 600 ember tartózkodik.

A meteorológusok előrejelzései szerint a hét végén nyugatira fordulhat az északkeleti szél, amely a jégtáblákat a part közelében összeterelte, és ezzel a remények szerint könnyebbé válhat a mentés. Brian Penney, az új-foundlandi és a labradori parti őrség igazgatójának becslése szerint 5-7 napon belül tudják valamennyi hajót kiszabadítani.

A fókavadászat az Északi-sark térségében évről-évre komoly nemzetközi tiltakozást vált ki. Ennek ellenére a kanadai kormány a mostani szezonra 270 ezer fóka megölésére adott engedélyt. Ezt attól függetlenül tette, hogy a gyorsan olvadó arktiszi jég százezer fókabébi halálát okozta. A fiatal állatok még nem tudtak elég jól úszni és megfulladtak.

Az elmúlt három évben Kanada partjainál egymillió fóka esett a vadászok áldozatául. Az Egyesült Államok már 1972-ben betiltotta a kanadai fókatermékek importját, az Európai Unió 1983-ban állította le a fókabébi prémek behozatalát, írja a Der Spiegel online változata.