Rendkívüli tanítási szünet két városban

2003.01.09. 10:54
Ellentmondó hírek érkeztek a keddi havazás és hófúvás nyomán az iskolákban elrendelt rendkívüli szünetről. A mai napon két városban van rendkívüli szünet az oktatási intézményekben, ezeken kívül - egyéni mérlegelés nyomán - máshol is szünetelhet a tanítás. Egy debreceni lakótelepi iskolában az összes bejáró tanuló megjelent, míg a néhány percre lakó gyerekek otthon maradtak.
Az oktatási miniszter Hajdú-Bihar megyében január 8-ára, Debrecenben január 8-ára és 9-ére, Kalocsán január 9-ére és 10-ére rendelt el rendkívüli szünetet. Erre a jegyzők, illetve a főjegyző ajánlása nyomán került sor.

"A többi városban és megyében az iskolák és jegyzők - a hóhelyzet függvényében - egyedi intézkedéseket hoztak, így az elmúlt napokban sok helyen szünetelt a tanítás" - nyilatkozta az Indexnek Juhász József, az oktatási minisztérium főtanácsosa. Jelenleg a közigazgatási államtitkár áll kapcsolatban a főjegyzőkkel, így amennyiben szükséges máshol is lehet rendkívüli tanítási szünet.

Csütörtök reggel Baranya megyében esett a legtöbb hó. Az önkormányzatoknál most gyűjtik be az adatokat arról, hogy mennyien jutottak el a tanintézményekbe. Tóth Béla, a pécsi polgármesteri hivatal közoktatási osztályának csoportvezetője az Indexnek elmondta: nem végleges adatok szerint a tanulók hetven százaléka jelent meg az iskolákban. Elképzelhető, hogy a holnapi napra, Toller László polgármester kérésére, rendkívüli szünetet rendelnek el a pécsi iskolákban.

Debrecenben tegnapelőtt a Magyar Távirati Iroda egy téves jelentése okozott félreértést. A hír úgy szólt, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a megyében, valójában csak ajánlást tett rá. "Végül szerencsés volt elrendelni a szünetet, mert kedd éjszaka nem lehetett tudni, hogy mi lesz reggelre" - nyilatkozta az Indexnek Halász D. János, Debrecen alpolgármestere. Annyi biztosnak tűnik, hogy holnap lesz tanítás.

"Szerdán azok a gyerekek jelentek meg az iskolában, akik bejáróak, a néhány percre lakó tanulóink nem jelentek meg" - mondja Pusztai Mártonné, egy debreceni lakótelepi általános iskola, az Angyalföldi téri igazgatója. Jelenleg az iskola 541 tanulójából ötre felügyelnek a pedagógusok.

Kalocsán csütörtökre és péntekre rendeltek el rendkívüli szünetet, mivel sokan járnak be a város iskoláiba a környező kistelepülésekről és tanyákról. A Speciális Általános Iskolában a százhetvennyolc tanulóból egy van jelen. Arra a kérdésre, hogy ő mit csinálni egyedül, Mácsai Istvánné igazgatónő úgy válaszol: játszik.