Néhány szem kínai tejpor nem veszélyes

2008.09.26. 10:38
Európában a szennyezett kínai tejport tartalmazó csokoládék és kekszek fogyasztása a felnőtteknek valószínűleg nem árt még akkor sem, ha azok az eddigi legmagasabb melamintartalmú tejporral készültek, ám gyerekek esetében ez csak akkor igaz, ha a keksz-, tejkaramella- és csokoládéfogyasztásuk átlagos.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal pénteki közleményében kifejti: az élelmiszer abban az esetben veszélyes, ha a gyerekek nagyon nagy mennyiségben fogyasztanak nagy tejpor tartalmú édességeket (tejkaramella, tejcsokoládé, kekszek), és ezek éppen a legmagasabb szennyezettségű tejporral készültek, a bevitel meghaladhatja az elviselhető szintet.

Azoknál a gyermekeknél, akik ilyen csokoládékat és kekszeket nagy mennyiségben fogyasztanak, fennáll az eshetősége, hogy a bevitel több mint háromszorosan túllépheti a tolerálható szintet. A közlemény ugyanakkor leszögezi, hogy az EFSA-nak nincs tudomás arról, hogy Európában ilyen nagymértékű bevitel előfordult volna.

Kínában 2008-ban csecsemők és kisgyermekek betegedtek meg a szennyezett tejpor miatt, a súlyos egészségártalmat a tejben és tejtermékekben előforduló melamin okozta.

Mivel Európában melamin-szennyezettséget még nem találtak, a kockázatbecslés során a kínai csecsemőtápszerben eddig mért legmagasabb melamintartalmat, a kilogrammonként mintegy 2.500 milligrammot vették figyelembe a tejpor tartalmú édességekkel, csokoládékkal történő esetleges melaminbevitel becslése során, a legrosszabb esettel számolva.

A közlemény szerint, bár az Európai Unióba tilos behozni Kínából tej és tejtermékeket, lehetséges, hogy a melaminnal szennyezett tejporból készült összetett élelmiszerek, például csokoládék, kekszek bekerültek az unióba. Éppen ezért az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy adjon véleményt az ilyen élelmiszerekben a melamin esetleges jelenléte által okozott humán egészségi kockázatról.

A melamin toxikus hatása elsősorban a vesét érinti. Az EFSA a melaminnal szennyezett termékek ismételt fogyasztása által okozott lehetséges egészségártalmak kockázatának értékelésekor megállapította: testtömeg-kilogrammonként napi 0,5 milligramm bevitele tolerálható a szervezet által.