Csodával határos túlélés

2006.01.20. 12:25
A legsúlyosabb sérülése egy agyduzzanat annak a szlovák katonának, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce közelében lezuhant gép fedélzetén tartózkodott. A Pristinából Kassára hazatérő, főleg békefenntartó szlovák katonák közül más vélhetően nem élte túl a szerencsétlenséget.

Az orvosok szerint csodával határos, hogy a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép egyetlen túlélője könnyű sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget.


Az Index helyszíni képei

Agyduzzanat a legsúlyosabb sérülése

A kassai kórház orvosainak pénteki tájékoztatása szerint a férfit sokkos állapotban, nem sokkal hajnali három óra után a magyar mentőszolgálat szállította a kassai kórházba, ahol azonnal orvosi ellátásban részesült.

Peter Belus altatóorvos úgy nyilatkozott, hogy a beteg legsúlyosabb sérülése agyduzzanat, de annak következményeiről csak két nap múlva tudnak biztosat mondani: várhatóan két hét kórházi kezelésre lesz csupán szükség. A túlélő testén ezen kívül csak néhány horzsolás és enyhébb égési sérülés található.

Feleségének telefonált

A férfit jelenleg altatják, és arra számítanak, hogy ő lesz az, aki a legtöbb információval tud majd szolgálni a szerencsétlenség körülményeiről, hiszen az eszméletét sem veszítette el, végig lehetett beszélni vele.

Szinte biztos, hogy ő az, aki nem sokkal a gép lezuhanása után telefonon felhívta a feleségét, akit a BBC értesülései szerint Michaela Farkasovának hívnak, és elmondta: balesetet szenvedtek, s egy erdős területen összeroncsolódott gép roncsai közül beszél. A beszélgetés ezután megszakadt, a túlélő telefonja a későbbiekben már nem válaszolt.

Az 1993-tól önálló Szlovákia fegyveres erőinek ez volt az eddigi legnagyobb légi szerencsétlensége.