Karmosbéka-inváziótól retteg Kalifornia

2004.05.10. 16:10
Komoly gondokkal küzd San Francisco környékén a kaliforniai vadvédelmi minisztérium. A város egyik tavában kiirthatatlannak tűnő afrikai karmosbékák települtek be. A minisztérium nem számít túl sikeres vadirtónak, az északi csuka elpusztítására tett kísérlet egyetlen túlélője a szapora halfajta volt. A küzdelmet mégsem adják fel.
#alt#Afrikai karmosbékák áraszthatják el Kaliforniát. A Kenyából elszármazott kétéltű valódi túlélőbajnok, gyakorlatilag bármilyen táplálékon elél, jól tűri a szárazságot, megél a jég alatt és az akár ötven százalékos sótartalmú vizekben is.

Helyes állat

Borzasztóan szapora, ráadásul még helyes is. Ez utóbbi a kutatók szerint azért veszélyes, mert a játszadozó gyerekek magukhoz vehetik, és újabb tavakba telepíthetik - írja az AP.

A karmosbéka rendkívül veszélyes az őshonos kaliforniai piroslábú békára, felfalja kisebb rokonát. A kisigényű kétéltű rovarok és kisebb rágcsálók mellett madarakat is képes felfalni.

Méregálló halállomány

A karmosbékák elleni harc egyre nagyobb problémákat okoz a kaliforniai vadvédelmi minisztériumnak. A békák fő tenyészhelye a San Francisco-i Lilly tó, a minisztérium a múlt évben a víz lecsapolásával próbálta volna megoldani a problémát.

A csődközelbe került állami büdzsé megmentése érdekében azonban vissza kellett fogni a kiadásokat, így a karmosbékák kiirtása háttérbe szorult. A minisztérium más kártékony behatolókat - például az új-zélandi mocsári kígyót vagy a Davis tavat elfoglaló északi csukát - veszélyesebbnek ítélt a karmosbékáknál.

Az irtási kísérletek ez utóbbi állatoknál sem jártak túl nagy sikerrel. Az északi csuka kiirtására huszonöt tonna mérget szórtak a környék ivóvízellátását is biztosító Davis tóba - kiváltva a környék lakosai és a környezetvédők jogos felháborodását. A méreg minden életet kiirtott a tóból, egyedül az északi csuka maradt életben, nagy szaporulatot produkálva.

Lelkesek maradtak

A vadvédelmi minisztériumnak nem szegte kedvét a kudarc, a karmosbéka ellen hasonló lelkesedéssel kívánják felvenni a harcot - írja az AP.

A karmosbékák elterjedéséért az egyébként tiltott kereskedelem mellett a laboratóriumi kísérletek tehetőek felelőssé. Feltételezések szerint laborasszisztensek engedték a Lilly tóba a megsemmisítésre ítélt békaállományt. A karmosbékák, ha elszaporodnak, hatalmas károkat okozhatnak - nyilatkozta az AP-nek egy biológus, aki San Diego mellett már megélt egy inváziót.

Az egzotikus állatok inváziója Magyarországon sem ismeretlen, az amerikai törpeharcsa és a Bulgáriából elszármazott ezüstkárász már-már legendás károkozó, a legutóbbi betolakodó a hamburgi kikötőkben horgonyzó kínai teherhajókról elszármazott gyapjas ollós rák. A rendkívül szapora állat szinte mindent elpusztít, amit a környezetében talál, Magyarországon 2003 szeptemberében észlelték a Duna felső szakaszán.