Tombolt a vihar Győr és Veszprém megyében

2005.08.03. 18:44
Felhőszakadás volt szerda délután Győrött és Veszprémben. A hirtelen lezúduló eső pincéket öntött el, a villám a Kab-hegyen egy honvédségi objektumba csapott be, Szentgál községben pedig egy családi ház tetőzete gyulladt ki.

Pincebeázásokról közel 100 bejelentés érkezett a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a késő délutáni órákig.

Esti sötétség

Pákai László ügyeletvezető elmondta: a víz magánházak, iskolák, pénzintézetek pincéibe folyt be, mivel a csatornák nem tudták elnyelni a rövid idő alatt lezúdult nagy mennyiségű esőt. A felhőszakadás idején szinte esti sötétség borult a városra.

Az esőt erős villámlás kísérte. A villám fákba csapott bele. A kidőlt fák több helyen akadályozták a közlekedést, egy épületre dőlt fa pedig a ház tetőszerkezetét rongálta meg.

Az elárasztott pincékből tíz hivatásos tűzoltó egység és egy önkéntes csoport szivattyúzta a vizet. A villám sújtotta fák eltávolításán tíz láncfűrész dolgozott szerda délután Győrött.

Sokkot okozott a villám

Erős villámlással kísért vihar vonult át Veszprém és térsége felett szerdán délután, a villám Kab-hegyen egy honvédségi objektumba csapott be, Szentgál községben pedig egy családi ház tetőzete gyulladt ki. A szentgáli házban lakó idős néni a villámcsapástól rosszul lett, a mentők kórházba szállították.

A két tüzet a veszprémi és az ajkai tűzoltók gyorsan megfékezték, a károk felmérése még tart. Több helyen is pincéket, garázsokat árasztott el a hirtelen lezúduló víz.

Lehűl a hőmérséklet

Szerda éjjel 15-20 fokra süllyed a hőmérséklet, csütörtökön napközben pedig 18-23 fokos csúcshőmérséklet várható. A Dunántúlon viharos szélre kell számítani csütörtökön, és mindenhol, ahol zápor alakul ki.

Az Index előrejelzése szerint keleten is megnövekszik a felhőzet, és országszerte túlnyomóan borult lesz az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Bővebben >>