Elismerte homoszexualitását a keresztény vezető

2006.11.05. 20:36
Az egyesült államokbeli evangéliumi keresztények legnagyobb szervezetének nemrégiben lemondásra kényszerült elnöke vasárnap beismerte, hogy az erkölcstelenség bűnébe esett és hosszú időn át küzdött életének "visszataszító" oldala ellen.

Ted Haggard, az Evangéliumi Keresztények Nemzeti Szövetségének (NAE) befolyásos elnöke, aki az azonos neműek házasságának harcos ellenzőjeként és a hagyományos családi értékek védelmezőjeként szerzett hírnevet magának, pénteken jelentette be lemondását, miután napvilágra került: pénzen vásárolt homoszexuális kapcsolatot tartott fenn éveken át.

Haggard cáfolta, hogy szexuális viszonya lett volna a "hivatásos kísérőként" dolgozó férfival, egy nappal később mégis beleegyezett abba, hogy távozzon az általa alapított Új Élet Gyülekezet főpapi tisztségéről.

Csaló és hazug

"Bűnös vagyok szexuális kicsapongásban, csaló és hazug vagyok. Van egy része az életemnek, amely visszataszító és sötét, és egész felnőtt életemben harcoltam ellene" - írta beismerő levelében, amelyet az egyik egyházi elöljáró olvasott fel a Colorado Springs-i gyülekezetben.

Haggard szerint az ellene felhozott vádak közül nem mindegyik igaz, mégis elegendőek voltak ahhoz, hogy szabályosan eltávolítsák a 14 ezer hívőt számláló "megaegyháza" éléről. Arra nem tért ki, hogy mely vádak felelnek meg a valóságnak. Megkövette tettei miatt a közösséget, bocsánatot kért és megbocsátásért folyamodott vádlója számára is.

A CNN buktatta le

Haggard a botrány kipattanásakor a kongresszusi választásokkal, pontosabban a kiélezett kampányfinissel magyarázta a vádaskodásokat. Az evangéliumi egyházak követői adják ugyanis hagyományosan a Republikánus Párt - George Bush elnök pártja - legnagyobb szavazóbázisát, a NAE pedig az evangéliumi egyházak harmincmillió konzervatív szemléletű tagját tömöríti az országban.

"Soha nem volt semmiféle homoszexuális kapcsolatom. Hűséges vagyok a feleségemhez" - hangsúlyozta akkor az ötgyermekes Haggard televíziós interjúkban.

A CNN amerikai hírtelevízió azonban megszólaltatott egy bizonyos Mike Jonest Denverből, aki azt állította, hogy három éven át viszonya volt Haggarddal, aki fizetett ezért. Jones azt mondta, feldühítette, amikor Haggardban felismerte a NAE elnökét, azt, aki az azonos neműek házasságkötése ellen kardoskodik.

Újra kérdés a melegházasság

Haggard még aznap visszakozott, elismerve, hogy masszázsért fizetett a férfinak egy szállodában és kábítószert vásárolt tőle, de nemi kapcsolata nem volt az illetővel és a drogot sem fogyasztotta el.

Colorado államban - valamint másik hét szövetségi államban - az utóbbi hetekben előtérbe került a homoszexuális házasság kérdése, kedden ugyanis a kongresszusi választásokkal egy időben a választók szavazhatnak egy törvénymódosítási javaslatról is, amely egy férfi és egy nő kötelékeként határozná meg a házasságot.