Ötvenkét gyermek utazott a lezuhant gépen

2002.07.02. 09:29
Az orosz polgári légiközlekedési szolgálat kedd reggel megerősítette, hogy hatvankilenc ember utazott azzal a Tu-154-es típusú repülőgéppel, amely kora hajnalban összeütközött egy Boeing 737-essel Németország déli részének légterében. A gyerekeknek eredetileg szombaton el kellett volna utazniuk, de lekésték a gépet.
A Tu-154-es fedélzetén 57 utas és 12 fős legénység tartózkodott. A legfrissebb adatok szerint az utasok között 52 gyermek - nyolcan 12 évesnél fiatalabbak - és kíséretükben 5 felnőtt volt. A katasztrófát senki sem élte túl, a Tupoljeven utazó áldozatok valamennyien orosz állampolgárok. Az orosz NTV televízió közölte a lezuhant 2937-es járat utaslistáját

A katasztrófa áldozatai között vannak a baskír köztársasági elnök, illetve a kormányhivatal magasrangú munkatársainak gyermekei is, jelentette az MTI orosz forrásokra hivatkozva. A gyermekek egyike sem volt idősebb 16 évesnél, nagyrészt felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták.

A gyermekek spanyolországi nyaralásra indultak. Eredetileg már szombaton el kellett volna utazniuk, de Moszkvába érkezésükkor nem a megfelelő repülőtérre, Domogyedovóra, hanem Seremetyovóra mentek ki, és emiatt lekésték járatukat.

A gyermekek megsegítése érdekében a baskír légitársaság különjáratot indított, amely közép-európai idő szerint hétfő este 20.48-kor szállt fel a domogyedovói repülőtérről, és München érintésével Barcelonába tartott.

Orosz értesülések szerint a Boeingen két személy tartózkodott: egy brit és egy kanadai pilóta.

Huszonhat utas holttestét találták meg kedd délutánig a Boden-tó északi partján lezuhant két repülőgép roncsai között a német hatóságok. Az áldozatok egy részét a Tu-154-es roncsai között, becsatolt biztonsági övekkel találták meg, mondta el a járási rendőrség szóvivője. Az áldozatokat előbb orvosszakértők vizsgálják meg, majd Überlingen városának egyik templomában ravatalozzák fel. Az elhunytak hozzátartozóinak első csoportja várhatóan szerdán érkezik Baden-Württembergbe, jelentette az MTI. Egyes jelentések szerint a gépek egyes darabjai a tóba zuhantak, ezért a rendőrség hajókkal és könnyübúvárokkal is folytatja az egyelőre eredménytelen kutatást.

A Boden-tó környékére lehulló roncsok egyike eltalálta a salemi iskola épületét, amelyik ezután leégett. Alfred Knödler, az ARD helyszínen tartózkodó tudósítója szerint "csoda, hogy a repülőgép roncsai nem követeltek áldozatokat" a Boden-tó környéki településeken - jelentette az MTI. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium jelezte, hogy szükség esetén kész két csapatot azonnal a katasztrófa helyszínére vezényelni. Oroszországban forródrótot létesítettek az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére: ők az 504-02-99-es telefonszámon kaphatnak tájékoztatást.

A baskír légitársaság mindössze hat éve jött létre, és orosz közlések szerint az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb légitársaságként tartották nyilván.

Az áldozatok emlékére háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Baskíriában.