Árpád
-2 °C
4 °C

Légikatasztrófa Németországban

2002.07.02. 05:46
A német rendőrség legfrissebb jelentése szerint legalább 71 halottja van a hétfő éjszaka történt légi szerencsétlenségnek, amelyben két gép ütközött össze a Bodeni-tó közelében. A legutolsó közlések szerint a gépen 52 gyermek utazott. A hatóságok megtalálták a Tu-154-es fekete dobozát, melynek vizsgálatától a katasztrófa okának feltárását várják.
Az AP úgy tudja, két nagygép, egy orosz Tu-154-es és egy Boeing 757-es teherszállító gép ütközött össze Németország felett hétfő éjszaka. A hírügynökség szerint a katasztrófa helyszínétől kilométerekre is találtak összeégett holttesteket, két test az ütközés helyszínétől 30-40 kilométerre volt.

Áldozatok

Az utasszállító gépen utazók számáról ellentmondásos információk kerültek napvilágra. Kora reggel a BBC 71, az AP 93, a németországi orosz nagykövetség pedig 69 utasról tudott. A német rendőrség korábban úgy nyilatkozott, akár 140-150 halálos áldozata is lehet a katasztrófának.

A legutóbbi orosz közlés szerint a moszkvai gépen 52 gyermek is utazott. Mindannyian oroszok. Az áldozatokról bővebben

Nyaralni indultak

Az orosz utasok nyaralni indultak a spanyol tengerpartra. Spanyol tömegtájékoztató eszközök keddi jelentései szerint két turistacsoport volt a Tu-154-es gépen. A dpa szerint az egyiknek a katalán tengerparton, a másiknak Valencia térségében foglaltak szállást.

A Baskir Légitársaság (BAU)BTC-2937-es járata
Az orosz gép, a Baskir Légitársaság (BAU)BTC-2937-es járata, Moszkvából tartott Barcelonába, amikor 11 ezer méteres magasságban összeütközött a Boeinggel. A teherszállító gépen az AP értesülése szerint 2 fős legénység utazott. A Boeing-757-es a Delta légitársaság tulajdonában volt, és a DHL nemzetközi kézbesítőcég megbízásából repült Bahrainből Brüsszelbe. A BBC úgy tudja, a gép nem szállított veszélyes anyagot.

Eddig huszonhat áldozat holttestét találták meg a mentőalakulatok. Sok holttestet üléseikban bekapcsolt biztonsági övvel találták meg a roncsok között. Mivel jelentések szerint a gépek darabjai a Boden-tóba hullottak, a kutatást könnyűbúvárokkal is folytatják.

Egyelőre még nem tudni, mitől következett be az ütközés, a Tu-154-es feketedobozát azonban már vizsgálják.

Nem tudták elkerülni az ütközést

Az AP azt közölte, az ütközés pillanatában a két gép a svájci légiirányítás ellenőrzése alatt volt.

A német hatóságok kezdetben az orosz pilótát tették felelőssé a balesetért - Ulrich Müller baden-würtembergi közlekedési miniszter szerint a Tu-154-es a svájci légiirányítók többszöri figyelmeztetése ellenére sem változtatott repülési magasságán. A legfrissebb információk szerint azonban a baskír légitársaság utasszállítója a svájci légiirányítás harmadik figyelmeztetésre süllyedni kezdett, addigra azonban bekapcsolt a DHL teherszállítójának ütközésjelző rendszere. Mivel a két gép egyszerre csökkentette magasságát, az ütközés elkerülhetetlenné vált. A baleset körülményeiről bővebben

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?