Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Légikatasztrófa Németországban

2002.07.02. 05:46
A német rendőrség legfrissebb jelentése szerint legalább 71 halottja van a hétfő éjszaka történt légi szerencsétlenségnek, amelyben két gép ütközött össze a Bodeni-tó közelében. A legutolsó közlések szerint a gépen 52 gyermek utazott. A hatóságok megtalálták a Tu-154-es fekete dobozát, melynek vizsgálatától a katasztrófa okának feltárását várják.
Az AP úgy tudja, két nagygép, egy orosz Tu-154-es és egy Boeing 757-es teherszállító gép ütközött össze Németország felett hétfő éjszaka. A hírügynökség szerint a katasztrófa helyszínétől kilométerekre is találtak összeégett holttesteket, két test az ütközés helyszínétől 30-40 kilométerre volt.

Áldozatok

Az utasszállító gépen utazók számáról ellentmondásos információk kerültek napvilágra. Kora reggel a BBC 71, az AP 93, a németországi orosz nagykövetség pedig 69 utasról tudott. A német rendőrség korábban úgy nyilatkozott, akár 140-150 halálos áldozata is lehet a katasztrófának.

A legutóbbi orosz közlés szerint a moszkvai gépen 52 gyermek is utazott. Mindannyian oroszok. Az áldozatokról bővebben

Nyaralni indultak

Az orosz utasok nyaralni indultak a spanyol tengerpartra. Spanyol tömegtájékoztató eszközök keddi jelentései szerint két turistacsoport volt a Tu-154-es gépen. A dpa szerint az egyiknek a katalán tengerparton, a másiknak Valencia térségében foglaltak szállást.

A Baskir Légitársaság (BAU)BTC-2937-es járata
Az orosz gép, a Baskir Légitársaság (BAU)BTC-2937-es járata, Moszkvából tartott Barcelonába, amikor 11 ezer méteres magasságban összeütközött a Boeinggel. A teherszállító gépen az AP értesülése szerint 2 fős legénység utazott. A Boeing-757-es a Delta légitársaság tulajdonában volt, és a DHL nemzetközi kézbesítőcég megbízásából repült Bahrainből Brüsszelbe. A BBC úgy tudja, a gép nem szállított veszélyes anyagot.

Eddig huszonhat áldozat holttestét találták meg a mentőalakulatok. Sok holttestet üléseikban bekapcsolt biztonsági övvel találták meg a roncsok között. Mivel jelentések szerint a gépek darabjai a Boden-tóba hullottak, a kutatást könnyűbúvárokkal is folytatják.

Egyelőre még nem tudni, mitől következett be az ütközés, a Tu-154-es feketedobozát azonban már vizsgálják.

Nem tudták elkerülni az ütközést

Az AP azt közölte, az ütközés pillanatában a két gép a svájci légiirányítás ellenőrzése alatt volt.

A német hatóságok kezdetben az orosz pilótát tették felelőssé a balesetért - Ulrich Müller baden-würtembergi közlekedési miniszter szerint a Tu-154-es a svájci légiirányítók többszöri figyelmeztetése ellenére sem változtatott repülési magasságán. A legfrissebb információk szerint azonban a baskír légitársaság utasszállítója a svájci légiirányítás harmadik figyelmeztetésre süllyedni kezdett, addigra azonban bekapcsolt a DHL teherszállítójának ütközésjelző rendszere. Mivel a két gép egyszerre csökkentette magasságát, az ütközés elkerülhetetlenné vált. A baleset körülményeiről bővebben