Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ritkán ütköznek a gépek a levegőben

2002.07.02. 08:31
Az elmúlt években több Tu-154-es is lezuhant. A szerencsétlenségeket a gépeken tartózkodók közül senki nem élte túl. A németországihoz hasonló katasztrófák egyébként ritkán fordulnak elő.
A levegőben történő ütközések az Airdisaster.com szerint viszonylag ritkák. A legsúlyosabb ilyen baleset 1996-ban történt, akkor egy szaúd-arábiai Boeing 747-es és egy kazah Iljusin Il-76-os teherszállító gép ütközött össze az indiai légtérben, mivel a kazah gép nem tartotta a számára kijelölt magasságot. A balesetben 349-en haltak meg.

Az elmúlt években több Tu-154-es is lezuhant. Idén februárban az Iran Air Tours Teheránból érkező gépe viharba került és lezuhant az iráni Khorramabad repülőterét övező hegyekben, a gépen tartózkodó 118 ember meghalt.

Egy éve, 2001. július 3-án a Vlagyivosztok légitársaság Jekatyerinburgból Vlagyivosztokba tartó gépe menetrend szerinti leszálláshoz készült Irkutszkban. A gép kétszer közelített a leszállópálya felé, a harmadik kísérletnél azonban hirtelen 180 fokos fordulatot tett és 850 méteres magasságból lezuhant. A gép több darabra szakadt és kigyulladt, a 136 utas és a kilencfős személyzet odaveszett a katasztrófában.

Tavaly októberben a szibériai légitársaság Tel Avivból Novoszibirszkbe tartó Tu-154-ese felrobbant a levegőben és Szocsi közelében a Fekete-tengerbe zuhant. Egy közelben repülő gép pilótája szerint a második robbanás a tengerben következett be. Mint kiderült, a 77 embert szállító gépet egy hadgyakorlaton kilőtt ukrán S-200-as föld-levegő rakéta találta el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!