Torzsalkodás az EU és Olaszország között

2002.01.25. 15:38
Tovább mélyül az ellentét Brüsszel és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök között, miután a miniszterelnök a poszt-fasiszta párt elnökét, Gianfranco Finit szeretné a EU intézményi reformját előkészítő testületben látni. Az olasz kormány egy másik tagja, Giuliano Tremonti gazdasági miniszter pedig tovább rontotta a kétoldalú kapcsolatokat a pénteki Wall Street Journal-ban megjelent EU-ellenes interjú.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az Európai Unió intézményi reformját előkészíteni hivatott alkotmányozó gyűlés tagjaként Gianfranco Finit, a poszt-fasiszta Nemzeti Szövetség vezetőjét szeretné látni. A miniszterelnök keményen kitart jelöltje mellett, és a többi európai uniós tagország visszautasító álláspontja ellenére sem hajlandó a kompromisszumra. Az olasz miniszterelnököt Svédország, Németország és Hollandia is elítélte; nemcsak azért, mert egy szélsőséges politikust támogat, hanem azért, mert Olaszország már képviselteti magát a konventben.

A szervezetnek választott olasz alelnöke van

A szervezetnek ugyanis választott olasz alelnöke van Giuliano Amato volt szocialista miniszterelnök személyében, és a többi tagállam úgy véli, Rómának nincs joga egy másik tagot jelölteni. Elméletben minden tagállam kormányának egy-egy képviselője lenne a testületben, a többi tagok az európai és nemzeti parlamenteket, illetve az európai bizottságot képviselnék. Berlusconi azonban hajthatatlan: egyértelműen kijelentette: ha arra kényszerítik, hogy Gianfranco Fini és Giuliani Amato között válasszon, akkor az első kapná meg az állást.

A kérdés az EU külügyminisztereinek soron következő találkozóján biztosan terítékre kerül: ezen a tárgyaláson ugyanis ideiglenes külügyminiszteri tisztségének köszönhetően Silvio Berlusconi is megjelenik.

"Ha jót akarsz röhögni, olvasd el a bizottság hivatalos közlönyét"

Olaszország Európai Uniós kapcsolatait csak tovább rontja, hogy a pénteki Wall Street Journal-ban Berlusconi kormányának tagja, Giuliano Tremonti gazdasági miniszter keményen bírálta az EU-bizottság működését és ténykedését. A miniszter szerint a bizottságnak kevesebb, de minőségileg jobb munkát kellene végeznie.

"Ha egy jót akarsz röhögni, olvasd el a bizottság Hivatalos Közlönyét" - gúnyolta a miniszter az EU új, a zöldségek súlyáról és méréséről szóló irányelvet. A miniszter úgy véli az euró bevezetéséhez elfogadható volt a "felvilágosult despotizmus", de az európai uniós alkotmány elfogadtatását demokratikus eszközökkel kell elvégezni.