Gyomorszonda-beültetés vár a pápára?

2005.03.30. 12:28
Olasz lapértesülések szerint II. János Pál pápát hamarosan 4-5 napra ismét kórházba szállítják, hogy gyomorszonda-beültetést hajtsanak végre rajta. A gyomorszonda a pápa mesterséges táplálását jelenti a gyakorlatban, s kizárja a Parkinson-kór okozta nyelési nehézségeket és fulladással fenyegető rohamokat.

A Corriere della Sera értesülése szerint a Gemelli klinikán már folynak az előkészületek a szentatya fogadására. A gyomorszonda a 85. életévét hamarosan betöltő pápa mesterséges táplálását jelenti a gyakorlatban, s kizárja a Parkinson-kór okozta nyelési nehézségeket és fulladással fenyegető rohamokat.

Továbbra sem lesz nyilvános szereplése

Mint ismert II. János Pál legutóbb február 24-én került be a Gemelli klinikára, s még aznap este gégemetszést hajtottak végre rajta. A beültetett kanül könnyíti a légzést, de gondokat jelent a táplálkozásban és beszéd során az agg egyházfőnek. A Vatikán március 13. óta, vagyis azt követően, hogy a szentatya távozott a római kórházból, nem adott ki hivatalos közleményt az egyházfő egészségi állapotáról.

A Corriere della Sera szerint a minimális húsvéti közszereplés után is legyengült pápának teljes nyugalmat írtak elő orvosai, ezért a szonda beültetésére várhatóan csak a jövő héten, április első felében kerülhet sor a Gemelli klinikán. Addig semmiféle nyilvános programot nem vállalhat az egyházfő, elmaradnak kihallgatásai és úrangyala imádságai is.

Mesterségesen táplálnák

A milánói lap orvosszakértőket idézve emlékeztet arra, hogy a Parkinson-kóros betegek esetében egy idő után általános gyakorlat a táplálkozást segítő szonda beültetése a félrenyelések és a fulladások kizárása érdekében.

A liberális La Repubblica értesülése szerint az egyszerű eszköz beültetésével járó műtétet helyi érzéstelenítéssel végzik majd el a Gemelli klinikán. A római lap szerdai számában idézett orvosok is az előrehaladott Parkinson-kór miatt látják szükségesnek a szonda beültetését, noha a Vatikán egyelőre cáfolja II. János Pál újabb kórházi kezelését.

A lap szerint a Parkinson-kór okozza a pápa némaságát is, ugyanis az elsorvadt izmok már nem képesek elegendő levegőt préselni a tüdőből a hangszálakhoz.

A Vatikán cáfol

Vatikáni források kedden cáfolták azokat a sajtóhíreket, hogy a pápa visszatérne a Gemelli klinikára gyógykezelése keretében. A Corriere della Sera kedden arról írt, hogy immár elkerülhetetlen a pápa újabb kórházi gyógykezelése a héten. A La Repubblica internetes honlapján hiteles vatikáni forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a katolikus egyház határozottan cáfolja a pápa újabb kórházba kerüléséről szóló híreszteléseket.

II. János Pál pápa szerdán megjelent dolgozószobája ablakában, és megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt több ezer hívőt. A szentatya szerdai áldása során is elég legyengültnek tűnt, a szenvedés jelei látszottak arcán és mozdulatain. Kezével áldást osztott, de a beszéd ezúttal sem ment az egyházfőnek, habár - akárcsak húsvét vasárnap - a mikrofont eléje fordították.