Külföld

Lemondhat Jasszer Arafat

A száműzetés helyett Palesztinában vonulna vissza

2002. 07. 10., 10:11 | Frissítve: 2002. július 10., szerda 10:17

Lemondhat a Palesztin Hatóság elnöki posztjáról Jasszer Arafat palesztin vezető. Amerika és Izrael Arafat leváltásától tette függővé a béketárgyalások folytatását. Arafat utódja a palesztin törvényhozás elnöke lehet a következő választásokig, írta egy jordániai ellenzéki folyóirat.

Lemondhat elnöki posztjáról Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság vezetője a következő hetekben, állapodott meg a kérdésben az Egyesült Államok, Izrael egyes arab és palesztin tárgyalópartnerekkel - írta hétfői számában egy jordán folyóirat. Az al-Majd című, Szíriához közel álló ellenzéki lap palesztin forrásokra hivatkozva Ahmed Kurait - mozgalmi nevén Abu Ala - jelölte meg Arafat lehetséges utódjaként. Kurai a Palesztin Autonómia törvényhozásának elnöke - jelentette a UPI.

Abu vagy Abu lehet Abu utóda

Kurai mellett jelöltként felmerült Mahmud Abbas - mozgalmi nevén Abu Mazen -, a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtótanácsának főtitkára is, azonban a folyóirat információi szerint Kurai esélyes igazán az ideiglenes elnöki tiszt betöltésére. Arafat - mozgalmi nevén Abu Amar - esetleges lemondása után ugyanis az újonnan kinevezett elnök a jövő év elején esedékes választásokig töltené be a pozíciót.

Majdnem beleegyezett a lemondásba

A lapnak beszámoló források szerint Arafat "már-már beleegyezett" önkéntes lemondásába, miután értesült arról, hogy az Egyesült Államok és Izrael lemondásához köti a béketárgyalások folytatását és a független Palesztina megalkotását. Arafat kapott egy utolsó esélyt arra, hogy kitalálja, hogyan távozzon - idézi az al-Majdot a UPI.

A lap szerint, ha Arafat lemondana, szívesebben maradna a Palesztin Hatóság kontrolálta területeken, minthogy egyiptomi, jordániai vagy tunéziai száműzetésbe vonuljon. Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia tagadta, hogy köze lenne az Arafat elmozdítását célzó akciókhoz. George Bush az Egyesült Államok új közel-keleti béketervét meghirdető beszédében Arafatot ugyan meg nem nevezve, mégis egyértelmű utalást tett a palesztin vezető leváltásának szükségességéről.

hirdetés

N; N;
hirdetés