2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 0
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Medvegyev nem ijed meg az EU szankcióitól

2008.08.31. 19:55
Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy vasárnapi televíziós interjúban hangsúlyozta, hogy visszavonhatatlan Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerése. Az üzenetet az EU kaukázusi válság miatt összehívott csúcstalálkozója előtti napon fogalmazta meg. Azt mondta, Oroszországnak elfogadhatatlan az olyan világrend, amelyben egyetlen ország hozza meg a döntéseket. Grúzia számára nem prioritás, hogy az EU szankciókat hozzon Oroszország ellen

Visszavonhatatlan Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének orosz elismerése, szögezte le Dmitrij Medvegyev vasárnap, a kaukázusi válság miatt összehívott európai uniós csúcstalálkozó előestéjén sugárzott tévéinterjújában. Az orosz elnök egyúttal felvetette más országokkal szembeni orosz szankciók lehetőségét és elutasította az Egyesült Államok által uralt egypólusú világrendet.

Medvegyev az egyszerre három orosz tévécsatornán sugárzott interjúban kijelentette, országa meghozta a két terület elismerésére vonatkozó döntését, amely visszavonhatatlan, az azonban más kérdés, hogy a többi ország is elismeri-e független államként a két területet. Úgy vélekedett, hogy Abházia és Dél-Oszétia elismerésének folyamata meglehetősen hosszú ideig eltarthat, de Moszkva álláspontja ettől nem változik meg.

Az orosz elnök kedden írta alá a két szakadár grúziai terület függetlenségének orosz elismerésére vonatkozó rendeletet, ami Nyugaton éles bírálatokat keltett. A NATO-tagállamok szerdán felszólították Moszkvát az elismerés visszavonására. Oroszország példáját még egyetlen külföldi állam - köztük Oroszország egyetlen szövetségese - sem követte, Moszkva kifejezett felhívása ellenére sem.

Nemzetközi szerződéseket akarnak az oroszok

Medvegyev az interjúban elmondta azt is, hogy Moszkva nemzetközi szerződéseket készül kötni Abháziával és Dél-Oszétiával, rögzítve a két terület számára nyújtandó orosz katonai, gazdasági, humanitárius és szociális segítséget. Oroszország feladatának azt nevezte az államfő, hogy szavatolja Abházia és Dél-Oszétia lakosainak a békét és nyugalmat.

Medvegyev az országa elleni esetleg szankciókról határozó EU-csúcs előtti nyilatkozatban értésre adta, hogy nem ijedt meg a szankciófenyegetésektől, sőt felvetette más országokkal szembeni orosz büntető intézkedések lehetőségét. Megjegyezte, hogy Moszkva nem híve a szankcióknak, amelyekhez csak rendkívüli esetekben folyamodik. Orosz szankciók bevezetéséhez külön erre vonatkozó törvényeket kell beiktatni az orosz jogrendbe, de Moszkva szükség esetén elfogadhat ilyeneket. Medvegyev megjegyezte, hogy ez a lehetőséget a kívánt céllal ellentétes hatást válthat ki.

Az orosz elnök a Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerése utáni orosz külpolitika alapelvei közé sorolta az egypólusú világrend elutasítását. Hangsúlyozta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlan az olyan világrend, amelyben egyetlen ország hozza meg a döntéseket, "még ha olyan komoly országról is van szó, mint az Egyesült Államok". Medvegyev szerint az ilyen világrend ingatag és konfliktusok veszélyével fenyeget, emiatt a világnak többpólusúnak kell lennie.

Az orosz külügyminiszter-helyettes tárgyalna

Oroszország kész tárgyalni Dél-Oszétiáról és Abháziáról, mondta a moszkvai kormány külügyminiszter-helyettese egy szlovéniai biztonságpolitikai fórumon vasárnap este. "Készek vagyunk a párbeszédre" - fogalmazott Alekszandr Jakovenko a Bledi Stratégiai Fórumon egy pródiumbeszélgetésen. Moszkva továbbra is tartja magát az Európai Unió közreműködésével létrejött béketerv hatodik pontjához, ami nemzetközi párbeszédet ír elő a két szakadár tartományról, mondta.

A fórumon részt vett többek között Giorgi Baramidze grúz miniszterelnök-helyettes, Carl Bildt svéd külügyminiszter, Matthew Bryza, az Egyesült Államok kaukázusi különmegbízottja és Marc Perrin de Brichambaut, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a német Handelsblatt című napilap hétfői számában megjelenő, de már vasárnap ismertté vált cikkében azt írta, minél gyorsabban megoldást kell találni a grúziai válságra. Lavrov ismételten háláját fejezte ki az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaországnak a Moszkva és Tbiliszi között folytatott közvetítésért, és hangsúlyozta, hogy Moszkva tartani fogja magát a béketervben megfogalmazott rendelkezésekhez. Ugyanakkor azt is mondta, hogy gazdasági és biztonságpolitikai együttműködésre csak akkor van mód, ha Oroszországot egyenrangú félként kezelik és tekintettel vannak az érdekeire.

Szaakasvili kitartásra szólított fel

Az Európai Uniónak nem szabad meghátrálni Oroszországgal szemben a két grúz szakadár területtel kapcsolatos vitában, figyelmeztetett Miheil Szaakasvili grúz elnök vasárnap. "Azt várom az EU hétfői rendkívüli csúcstalálkozójától, hogy Európa megmutatja: nem adja fel a harcot az agresszió mocskos kísérletével szemben" - mondta az elnök a grúz néphez intézett beszédében. "Arra számítok, hogy Európa egyhangúlag kiáll országunk területi integritása mellett és világossá teszi, hogy soha nem fogadja el ennek a törvénytelenségnek a következményeit" - tette hozzá Szaakasvili.

Vladimer (Lado) Gurgenidze grúz miniszterelnök közölte, Grúzia szeretné elérni, hogy az EU, az Egyesült Államok és más országok szankciókkal sújtsák azokat az üzletembereket, tisztségviselőket, akik törvénytelenül, vagyis a grúz kormány előzetes engedélye nélkül kapcsolatba lépnek Abháziával vagy Dél-Oszétiával.

Eka Keselasvili grúz külügyminiszter Isztambulban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az EU-nak lépéseket kell tennie, hogy az oroszokat elrettentse a térségben másutt végrehajtandó beavatkozásoktól. Ugyanakkor hozzátette, Grúzia számára nem prioritás, hogy az EU szankciókat hozzon Oroszország ellen.

Putyin: Oroszország nem korlátozza európai gáz- és olajszállításait

Oroszországnak nem áll szándékában korlátozni Európába irányuló gáz- és olajszállításait, jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a Rosszija tévécsatornának adott interjújában. "Nem akarunk bármit is korlátozni. Szigorúan tiszteletben tartjuk majd szerződéses kötelezettségeinket, de egyben szélesíteni és diverzifikálni fogjuk exportlehetőségeinket ezekből a termékekből, amelyek olyannyira szükségesek a világgazdaság számára" - mondta Putyin.

Oroszországból származik az EU-országok teljes földgázfogyasztásának nagyjából egynegyede és kőolajfogyasztásának jelentős része. Moszkva azonban szeretné, ha más piacokra is nagy mennyiséget tudna szállítani e két termékből. Putyin épp az interjú napján járt a Szibéria-Csendes-óceán kőolajvezeték építkezésének helyszínén, ahol sürgette a munka felgyorsítását. A vezetéknek ugyanis idén év végére kellett volna felépülnie, de átadását egy évvel elhalasztották.