11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét

2008.08.26. 13:20
A Nyugat ellenkezése ellenére elismerte a szakadár Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét Oroszország. Más államok valószínűleg nem fogják követni Moszkva lépését. A döntés egyedül arra jó, hogy orosz csapatok védelmezhessék a két kis köztársasság határait, mondta az Indexnek Kardos Gábor nemzetközi jogász.
Fontosabb részletek
  • Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedden aláírta a Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét elismerő rendeletet.
  • Az elnök utasította az orosz védelmi minisztériumot, hogy tartsa fenn a békét Dél-Oszétiában és Abháziában.
  • Grúzia szerint az elismerésnek nincs jogi érvénye és "súlyos politikai következményekkel" jár Oroszországra nézve.
  • A nyugati országok határozottan elutasítják a két köztárásaság orosz elismerését.

Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, közölte kedden Dmitrij Medvegyev orosz államfő, hozzátéve, hogy aláírta az erről szóló rendeletet. Abháziában és Dél-Oszétiában spontán népi ünnepség kezdődött, az emberek kitódultak az utcákra.

Az elismerés nehéz döntés volt, de a jelenlegi helyzetben ez volt az egyetlen lehetséges megoldás, mondta Medvegyev. Oroszország arra kérte a többi államot is, hogy ők is ismerjék el a két szakadár államot.

Népirtást akadályoztak meg?

Medvegyev rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy augusztus 8-án, amikor a grúz erők megtámadták Dél-Oszétiát, Grúzia a népirtás útját választotta. Ezzel Miheil Szaakasvili grúz elnök saját kezűleg semmisítette meg a reményt arra, hogy a déloszétok, abházok és grúzok valaha békésen élhetnek együtt egy államban, mondta.

"Ugyanez a sors várta volna az abházokat. Grúzia minden jel szerint villámháborúra számított, amely kész tények elé állította volna a nemzetközi közösséget" - mondta, s rámutatott: Oroszország megakadályozta az oszétok és az abházok kiirtását.

Abházia és Dél-Oszétia

Medvegyev emlékeztetett arra is, hogy Oroszország Grúzia területi épségéből kiindulva türelmesen törekedett a békés rendezésre, közvetítői és békefenntartói feladatokat vállalt. "A grúz vezetés azonban más utat választott, megszakította a tárgyalásos folyamatot, figyelmen kívül hagyta a meglévő megállapodásokat, politikai és katonai provokációkat hajtott végre, és megtámadta a békefenntartókat, súlyosan sértve ezzel az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) támogatásával kialakított helyzetet.

A nyugat Grúzia területi egységét védi

Nincs semmilyen jogi érvénye a szakadár grúziai régiók, Dél-Oszétia és Abházia függetlensége orosz elismerésének, és a moszkvai döntésnek "súlyos politikai következményei" lesznek Oroszországra nézve - jelentette ki kedden a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára.

Első reagálásaikban határozottan elutasítják a nyugati országok is az orosz elismerését. Párizs szerint a döntés sajnálatos, a brit kormány "kategorikus elutasítását" hangsúlyozta. A svéd külügyminiszter "a nemzetközi jog szándékos megsértéséről beszélt". Mindannyian hangoztatták ugyanakkor az elkötelezettségüket Grúzia területi egysége mellett. A közvetlenül érintett Grúzia szerint az elismerés e két grúz terület leplezetlen annexiójával ér fel.

Moszkvát ebben a döntésében tehát várhatóan nem fogják más országok követni, legfeljebb olyan államok mint Kuba vagy Venezuela. A nemzetközi jog szerint egy állam létrejöttéhez nem feltétlenül szükséges, hogy azt más államok elismerjék, a gyakorlatban azonban egy új állam annyit ér, ahányan elismerik.

Dél-Oszétia térképe. A fehérrel jelölt terület déloszét, a csíkos 2007. óta grúz fennhatóság alá tartozik. A szürke csíkos területen hozta létre Grúzia az oszét tartományt, amit Grúziához lojális oszét vezetők irányítanak.

Az orosz elismerés a korábban sajátos státuszban lévő két entitást új helyzetbe hozza, de egyelőre csak Oroszországgal épülhetnek ki kétoldalú kapcsolatok, ez a többi államot nem kötelezi semmire, mondta az Indexnek Kardos Gábor nemzetközi jogász. A két kis állam valószínűleg az orosz csapatokat fogja felkérni területi integritásának védelmére, s így Grúzia nem próbálkozik újabb katonai lépéssel, tette hozzá.

Megvédik a határokat

Ezzel a lépéssel Oroszország visszavágott Koszovó elismeréséért, amely ellen a Biztonsági Tanácsban Kínával együtt vétót emelt. A térségben tapasztalható NATO-erődemonstráció valószínűleg csak szimbolikus lépés, háború kitörésére nem kell számítani, mondta Kardos Gábor.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasította a moszkvai külügyminisztériumot, hogy kezdjen tárgyalásokat Dél-Oszétiával és Abháziával a diplomáciai kapcsolatok felvételéről - közölte a Kreml. A Medvegyev által aláírt két rendelet értelmében Moszkva partnerségi megállapodásokat kíván kötni a két régióval. Az elnök a rendeletekben egyben utasította az orosz védelmi minisztériumot, hogy a megállapodások aláírásáig tartsa fenn a békét Dél-Oszétiában és Abháziában.

Közben lemondta a NATO főtitkárának októberre tervezett moszkvai látogatását az orosz kormány kedden, közölte a NATO-hoz delegált orosz nagykövet. Ez egy újabb lépés abban a sorban, amellyel Moszkva felfüggeszti kapcsolatait az Észak-Atlanti Szövetséggel.  • Hírek
  • Bankszámla