Mikola: Háborút viselünk

2001.10.08. 16:58
Fel kell készülnie a lakosságnak és egészségügynek arra, hogy biológiai fegyvereket vethetnek be Magyarország ellen a szeptember 11-i USA-elleni terrortámadás következményei miatt - jelentette ki Mikola István egészségügyi miniszter.
Az egészségügyi tárca vezetője úgy véli, ugyan kicsi az esélye annak, hogy pont Magyarországot támadják meg a terroristák, de fel kell készülni minden eshetőségre. A legvalószínűbb biológiai fegyver, amelyet hazánk ellen irányíthatnak, az a lépfene baktérium - más néven anthrax.

Az anthraxbaktériumok

Mikola: Fel kell készülni minden eshetőségre

Mikola István szerint különböző egészségügyi társaságok, így például a Magyar Zoonózis Társaság és más kutatók már megkezdték a felkészülést egy ilyen csapásra. A miniszter fontosnak tartja, hogy a lakosság is időben felkészülhessen egy ilyen támadásra.

A miniszter az Indexnek elmondta: "Ne dugjuk homokba a fejünket! Háborút viselünk, szerencsésebb szembenézni a dolgokkal". Mikola úgy véli, hogy semmi bajunk nem lesz attól, ha felkészítjük az "intelligens" lakosságot és a szakmát. Nagyon halvány a valószínűsége annak, hogy Magyarország ellen vetik be ezt a fegyvernemet, de a saját védelmünk érdekében fel kell erre is készülni.

Az anthrax

Az anthrax egy súlyos, fertőző betegség, amelyet baktérium terjeszt. A szervezetbe belélegzés által vagy a szájon át juthat be. Tünetei hét napon belül jelentkeznek, belélegzés esetén kezdetben megfázáshoz hasonlóak, szájon keresztüli fertőzésnél bélgyulladás, vérhányás, heveny hasmenés kíséri. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. A lépfene antibiotikumokkal, többek közt penicillinnel gyógyítható, oltással meg is előzhető.