Benedek
-5 °C
5 °C

Magyarország: nincsenek rendkívüli intézkedések

2001.10.08. 10:05
A nemzetbiztonsági kabinet hétfő reggeli rendkívüli ülésén nem rendelt el újabb általános biztonsági intézkedéseket, viszont megerősíttette néhány objektum védelmét - közölte a külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón. A Magyar Iszlám Közösség szerint katonai csapás helyett tárgyalásokra lett volna szükség.
Martonyi János külügyminiszter beszámolt arról, hogy az ülésen áttekintették az éjszaka történéseit, és megállapították: nem tűnik valószínűnek, hogy Magyarország légterét, repülőtereit harci cselekmények kapcsán igénybe vennék. Esetleg orvosi segítségre, vagy a sebesültek befogadására tart majd igényt az Egyesült Államok.

A külügyminiszter elmondta: délután 3 órakor a hat parlamenti párt vezetőit tájékoztatják a helyzetről, az eddigi intézkedésekről, illetve arról, hogy a Brüsszelben délelőtt ülésező NATO Tanács milyen információkat közölt az ország A harci cselekmény megindítása előtt Magyarország pontos értesítést nem kapott arról, hogy mikor és hol indul meg a hadművelet, erről csupán azokat az országokat tájékoztatták, amelyek érintettek az akcióban - jelezte Martonyi.

Orbán Viktor összefogást, egységet és nyugalmat kér

Magyarország egész területén teljes a nyugalom - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az afganisztáni célpontok elleni támadás kapcsán a Magyar Rádiónak nyilatkozva. A kormányfő elmondta: a támadás megkezdésének szinte második pillanatában a belügyminiszterrel áttekintették az ország biztonsági helyzetét, és Pintér Sándor tájékoztatása szerint a határőrségnél, a menekülttáboroknál, valamint a védett épületeknél a megerősített őrizet működik, rendzavarás, rendbontás, rendkívüli esemény sehol nem történt.

A miniszterelnök megfogalmazása szerint nem NATO-alapon zajlik a támadás, az Amerikai Egyesült Államok saját akcióként vezényli azt, és abban angol csapatok is részt vesznek. A kormányfő Magyarország minden polgárától összefogást, egységet és nyugalmat kért.

Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: a rendőrség, a határőrség, illetve a katasztrófavédelem vezetői arról számoltak be, hogy az elmúlt órákban semmiféle rendkívüli esemény nem történt az ország területén. Jelezte, hogy a menekültek befogadására még hétfőn újabb bázis nyílik Kalocsán, ahol 2000 embert tudnak majd elszállásolni. Hozzátette: az utóbbi időben megnövekedett az afgán menekültek száma, és várhatóan egyre többen érkeznek az országba ebből a régióból.

Magyar Iszlám Közösség: ellencsapás helyett tárgyalás

Falah Salha, a Magyar Iszlám Közösség elnöke az amerikai támadásról értesülve az MTI-nek vasárnap elmondta:az ellencsapás helyett békés megoldásra, tárgyalásokra lett volna szükség. Leszögezte, hogy vallási személyiség lévén elítéli a háborút, továbbá a terrorizmus minden formáját.Véleménye szerint az erőszak még nagyobb erőszakot szül, és az ellencsapás vélhetően sok ártatlan áldozatot követel majd az amúgy is éhínség sújtotta Afganisztánban.

A Malév: nincs változás a menetrendben

Továbbra sincs változás a légiközlekedésben és ezáltal Ferihegyen sem. A Malév menetrendje nem módosult, tegnap este minden járat, így a közel-keleti térségbe közlekedő gépek is elindultak Budapestről. A légitársaság azt kéri az utasoktól: másfél, két órával indulás előtt érkezzenek ki a repülőtérre - közölte Danks Emese, a légitársaság szóvivője.