Prágában szigorúbb segélyezési rendszert tesztelnek

2007.03.12. 12:47
Három prágai kerületben újfajta segélyezési rendszert vezetnek be áprilistól, egyelőre kísérleti jelleggel. A munkaügyi és a népjóléti minisztérium támogatásával élelmiszer- és ruhajegyeket kapnak azok a rászorultak, akikről a hatóságok tudják, hogy csak elherdálnák a pénzsegélyt.

Készpénz helyett élelmiszer- és ruhajegyeket fognak kapni a jövőben állami segélyként a rászorulók Csehországban. A hatóságok ezzel szeretnék megakadályozni azt, hogy a támogatottak a szociális segélyt alkoholra és cigarettára költsék élelmiszer és ruha helyett. A cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium elképzelését egyelőre három prágai kerületben próbálják ki, és ha beválik, akkor országos szinten is alkalmazni szeretnék.

"Az utalványok bevezetésével szeretnénk megakadályozni, hogy a szociális támogatásokat az érintettek elsősorban alkoholra és más hasonló árura költsék el" - indokolta az újítást Tomás Chalupa, Prága 6. kerületének polgármestere. A jegyeket kijelölt üzletekben lehet majd alapvető élelmiszerekre, ruházatra, lábbelire és higiéniai eszközökre váltani.

Az élelmiszer- és ruhajegyeket áprilistól osztják három prágai városrészben azoknak, akikről a hatóságok bizonyítottan tudják, hogy szándékosan nem akarnak dolgozni és a szociális támogatást elherdálják. "Kerületünkben a legszegényebbeknek kijáró szociális támogatást kérvényezők mintegy 80 százaléka ebbe a kategóriába tartozik" - állítja Chalupa. Pontosabb adatokat arról, hogy nagyjából hány személyről van szó, a polgármesteri hivatal nem közölt.

"Hihetetlen esetekkel is találkoztunk. Például az egyik kérelmező orvosi igazolást hozott arról, hogy nem dolgozhat, mert a munka stresszt okoz nála, és káros egészségére" - példálózott a polgármester.

A prágai kísérletet a munkaügyi és a népjóléti minisztérium is támogatja, és hozzájárul megvalósításához. "A helyi hatóságok ismerik az érintett embereket. Ezzel azokat szeretnénk kiszűrni, akikről már előre tudjuk, hogy az államtól kapott pénzt alkoholra vagy kábítószerre költik. Ezeket a személyeket a jövőben semmiképpen sem kívánjuk támogatni" - közölte a tárca szóvivője.