Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Budapest messze a legolcsóbb

2007.03.06. 18:00
Budapest kínálja messze a legalacsonyabb megélhetési költségeket a dollárban fizetett kiküldötteknek a közép-európai EU-tagállamok nagyvárosai közül - legalábbis ezt állítja az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet kedden kiadott féléves globális költséglistája. Ezen a magyar főváros jelentősen lejjebb is csúszott az előző felmérés óta.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző háza félévente állít össze listát a vállalati kiküldöttek eligazításához a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről, a meghatározott áru- és szolgáltatáskosár átlagárát figyelembe véve. Az EIU 100-as megélhetési indexszel hagyományosan New Yorkot veszi a költség-összehasonlítás alapjául.

Átrendeződés az élen

A kedden kiadott tavaszi felmérés szerint a 132 várost tartalmazó listát most is a legutóbbi első helyezett, a norvégiai Oslo vezeti 132-es költségindexszel, vagyis a New York-inál dollárban mérve 32 százalékkal magasabb árszinttel.

A korábban hosszú ideig listavezető japán főváros, Tokió az előző lista második helyéről az ötödikre került 124 ponttal, és hátrébb szorult a hagyományos második helyezett Oszaka-Kobe is, ezúttal a negyedik helyről a hatodikra, 118-as indexszel. Az EIU ezt a felmérési időszakban még gyengülő jennel és az alacsony japán inflációval magyarázza.

A márciusi lista felső tízes mezőnyének többi nyolc helyét nyugat-európai nagyvárosok foglalják el. Oslo után a legdrágább Párizs, 130-as indexszel, utána Koppenhága (126), London (125), majd Tokió és Oszaka után Reykjavík (118), Zürich (118), Frankfurt (116) és Helsinki (116) következik.

Budapest olcsóbb lett

Kelet-Európa legdrágább városa Moszkva: az orosz főváros 101-es indexével a 29. helyről a 26-ikra jött fel az idei listán, holtversenyben Amszterdammal, megelőzve a 28. helyezett New Yorkot. Ez utóbbi egyben a legdrágább amerikai nagyváros.

A tavaly 58. Prága most az 55., az akkori 83-as után 84-es relatív megélhetési költségaránnyal. Varsó - a New York-i 100-hoz mért 80-as indexével - maradt a 63. helyen. A közép-európai EU-tagországok nagyvárosai közül most is Budapest a legolcsóbb a dollárban fizetett kiküldötteknek, ráadásul a legutóbbi felmérés óta olcsóbb is lett 74-esről 67-esre csökkenő költségindexével. A magyar főváros Bangkokkal, Belgráddal és Ho Chi Minh-várossal holtversenyben a 92. helyre süllyedt vissza tavaly elfoglalt 77. helyéről.

Jon Copestake, a kedden kiadott friss EIU-felmérés szerkesztője az MTI-nek ezt azzal magyarázta, hogy a felmérési időszakban - tavaly ősszel - 210-215 forint körül mozgott a dollár árfolyama a korábbi listák összeállításának idején mért 190-200 forintos árfolyamsáv helyett, vagyis a forint több mint 10 százalékkal gyengült.

Az új világranglistán változatlanul a legolcsóbb Teherán, a New York-i megélhetési költségátlag 34 százalékával; a legolcsóbb kelet-európai város Szófia, amely 60-as költségindexével a 111. helyre került.