Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az európai városok a legdrágábbak

2004.08.10. 13:20
Párizs megelőzte Koppenhágát és Zürichet, és a világ harmadik legdrágább városa lett az Economist Intelligence Unit felmérése szerint. A lap a gyenge dollárt és az erős eurót okolja az első helyeken történt változásokért.
A párizsi árak ebben az évben utolérték Oslónak, a norvég fővárosnak az árait. A francia fővárosnál csak Tokióban és Oszakában drágább az élet - írja a Bloomberg. Tavaly is e két város volt az első, Párizs pedig a hetedik helyről ugrott a dobogós harmadikra.

A felmérés szerint a városokban nem változtak meg az árak, a drágulás annak köszönhető, hogy a dollár nagyot esett az euróval szemben, így az európai városokban drágább lett az élet az amerikai városokkal összehasonlítva.

Ennek köszönhető, hogy New York, az Egyesült Államok legdrágább városa a huszonhetedik helyre esett vissza a tavalyi tizenharmadik helyről. Az első tízben a két japán városon kívül csak európai városok szerepelnek. Zürich mellett egy másik svájci város, Genf is felkerült a tízes listára.

Az Economist Intelligence Unit szerint az első tíz: Tokió, Oszaka, Párizs, Oslo, Koppenhága, Zürich, London, Reykjavík, Genf, Bécs.

A kutatásban részt vett városok közül az iráni fővárosban, Teheránban a legolcsóbb az élet.

A felmérésben 133 nagyvárost vizsgáltak meg.