Külföld

Bombázás, lépfenepánik

2001. 10. 18., 09:26 | Frissítve: 2001. október 18., csütörtök 13:25

Az amerikai-brit haderő folytatja a légicsapásokat, csütörtök hajnalban két hullámban támadta Kabul környékét. Az Egyesült Államokban teljes a lépfenepánik, a washingtoni fertőzések miatt lezárják a kongresszus épületét.

Magyar idő szerint csütörtök kora hajnalban a brit-amerikai haderő ismét légicsapást mért Afganisztánra, Kabult és környékét két támadás is érte. George W. Bush elnök éjjel kijelentette: a bombázás célja mostmár, hogy megtisztítsa az utat az országban harcoló "baráti csapatok" előtt. Bush újból hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok eltökélt a terrorizmus elleni harcban, nem hátrál meg semmilyen fenyegetés hatására.

Egyelőre nincsen összhang

Az elnök nem magyarázta meg, mit ért "baráti csapatok" alatt. A legkézenfekvőbb értelmezés szerint ezek az Északi Szövetség néven ismert tálibellenes erők lehetnének, de eddig kevéssé tűnt úgy, hogy az amerikaiak öszehangolnák hadműveleteiket az afgán lázadókkal.

Iráni értesülések szerint az amerikai hadsereg egyes szárazföldi alakulatai már jelen vannak Afganisztánban, Kandahár térségében tűzharcba is keveredtek a tálib milíciával. Amerikai és brit források egyelőre nem erősítették meg a hírt.
Bővebben: Szárazföldi összecsapások Afganisztánban?

Harminc lépfenefertőzés a kongresszusban

Szerdán ideiglenesen bezárták az amerikai kongresszus mindkét házát, miután Tom Daschle dél-dakotai demokrata szenátor lépfene-kórokozókat tartalmazó borítékot kapott, és harminc személy bizonyíthatóan meg is fertőződött a baktériumoktól. A fertőzötteket jelengeleg megfigyelés alatt tartják, egyelőre nem mutatják a betegség tüneteit.
Bővebben a tegnapi állásról: Harmincegy újabb fertőzés Washingtonban

Éjjel végül úgy döntöttek a politikusok, hogy csütörtökön még ülésezik az egyik ház (a szenátus), de a másik (a képviselőház) már nem, és a turisták elől is lezárják az épületet, amelyben tüzetes vizsgálat kezdődött.

Továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok több városában feltűnt lépfene-baktériumokat terroristák állították volna elő, vagy hogy egyáltalán egy laboratóriumból kerültek volna ki. A jelentések szerint az országban ideges a hangulat, az emberek félnek a fertőzéstől, illetve egy esetleges biológiai támadástól.

Európa: pánik van, lépfene nincs

A lépfenepánik átterjedt Európára is, mindenfelé fölbukkannak gyanús, fehér porral vagy más, nehezen azonosítható anyaggal teli borítékokat, de antraxbaktériumot még nem találtak sehol (az Egyesült Államokon kívül).

Magyarországon is több gyanús borítékról érkezett jelentés. A belügyminésztérium ma 13 órakor sajtótájékoztatót tart a "biológiaiterror-veszélyeztetséggel kapcsolatban felállított információs központról".
Bővebben: Gyanús boríték magyar újságíróknak
A posta nem kézbesít gyanús leveleket

hirdetés

N; N;
hirdetés