Külföld

Amerikai tálibokat vallatnak Pakisztánban

Az FBI a helyszínen faggatja a fogságba esett amerikaiakat

2002. 06. 18., 18:14 | Frissítve: 2002. június 18., kedd 18:58

Két, az afgán határon letartóztatott amerikai állampolgárt tartanak fogságban Afganisztánban. Bár az Egyesült Államok kormánya cáfolja, hogy tudott volna állampolgárai letartóztatásáról, több pakisztáni tisztviselő szerint is tájékoztatták az esetről az amerikaiakat. Mi több, az FBI állítólag ki is használta, hogy Pakisztánban nem korlátozzák a gyanúsítottakat védő amerikai jogszabályok.

Egy hónapja tartanak fogva két amerikait Pakisztánban, akiket azután fogtak el, hogy megkíséreltek Afganisztánból Pakisztánba szökni. A határ térségében letartóztatottak között több amerikai is lehet - mondták el pakisztáni tisztviselők a New York Timesnak. Az afganisztáni háború során eddig két, a tálibok oldalán harcoló amerikai állampolgár - John Walker Lindh és Jasszer Eszam Hamdi - esett honfitársai fogságába.

Értesítették az amerikaiakat

Úgy tudom, amerikai útlevelük van - nyilatkozta Aziz Ahmed Khan, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője a két elfogott férfiról. Az amerikaiakat több társukkal Pakisztán törzsi területein, az afgán határ közelében ejtették foglyul, közvetlenül a határ átlépése után. Ebben a régióban sok az amerikai hadsereg elől menekülő tálib rejtőzik - írja a New York Times. A szóvivő nem szolgált bővebb részletekkel a letartóztatottakról. A külügyi szóvivő bejelentése után egy pakisztáni titkosszolgálati ügynök a New York Timesnak elmondta: a május óta fogva tartott férfiak állampolgárságáról értesítették az Egyesült Államokat.

Az FBI kihallgat

A washingtoni hatóságok tagadják, hogy tudtak volna az amerikaiak fogva tartásáról. Mégis, több arra utaló jel is van, hogy egyes amerikai tisztviselők tudták, hogy amerikaiak is fogságba estek - írja az amerikai napilap. Egy pakisztáni belügyi tisztviselő az AP-nek nyilatkozva elmondta: a két fogságba esett férfit az FBI ügynökei is kihallgatták. Néhány tisztviselő állítása szerint a foglyok állampolgárságának megállapítását az amerikai hatóságok akadályozták. Az amerikai nyomozóhatóságok munkáját Pakisztán területén nem korlátozza a gyanúsítottakat az amerikai szabályozás szerint megillető jogok tiszteletben tartása.

Nem mindenkit illetnek meg a gyanúsítottakat védő jogok

Az amerikai kormányzat tagadja, hogy tudomása lett volna amerikai állampolgárok pakisztáni letartóztatásáról - írja a New York Times. Amennyiben az amerikai hatóságok valóban tudtak állampolgáraik fogságba eséséről, az komoly problémát jelenthet a Bush-kormányzat számára. Az Egyesült Államokat már eleve sok kritika érte amiatt, hogy nem adta meg a hadifogoly státuszt a feltételezett al-Kaida és tálib foglyoknak.

A kormányzatot emellett azért is sokan támadják, amiért a piszkos-bombás merénylet ügyében letartóztatott Jose Padillát úgy tartják fogságban, hogy hivatalosan nem emeltek ellene vádat. Az amerikai hatóságok mindkét esetben azzal indokolták lépésüket, hogy a fogva tartottak jelentette veszély túl nagy ahhoz, hogy garantálják nekik a bűnözőket vagy a hadifoglyokat megillető jogokat.

hirdetés

N; N;
hirdetés