Mi a primary?

2007.11.13. 10:01

Az amerikai választási rendszer egyik sajátosságát a progresszív mozgalomhoz kötik, a lényege, hogy a pártok helyett már a jelöltekről is a választók döntenek. A legtöbb amerikai államban ennek módja az előválasztást (primary). Az előválasztásoknak két főtípusa van, a nyilt - ezeken mindenki szavazhat, tekintet nélkül párthovatartozására -, illetve a zárt, amin csak a pártok regisztrált szavazói választhatnak. 24 államban zárt az előválasztás, két további államban legalább az egyik párt zárt előválasztást tart.

A nyilt előválasztás különleges esete az ún. Blanket primary, amikor is egy szavazólapon lehet szavazni az összes párt jelöltjére, ilyet tartanak Alaszkában (kivéve a zárt előválasztást tartó republikánusok) és Louisianában, ahol emellett egy másik spéci szabály, a run-off is érvényben van. Eszerint a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut tovább a pártok jelölőgyűlésére, tekintet nélkül párthovatartozására.

Kivételt jelentenek még azok az államok, ahol előválasztás helyett kaukuszt (Caucus) tartanak, ezek közül Iowa emelendő ki, mivel elsőként - a mostani választásokkor 2008. január 3-án - szavazhatnak a pártok jelöltjeire a választók. A kaukuszok zártak, csak a pártok regisztrált szavazói vehetnek részt a jelölőgyűlésen, amit egy adott helyen tartanak, így csak az ott megjelentek szavazhatnak.