A jelölt, aki nagyon le tud fogyni

2007.11.20. 09:51

Mike Huckabee olyan kevés pénzt gyűjtött kampánya céljaira (eddig 2.3 millió USD-t, ami persze rengeteg pénz, de Mitt Romney közel 63, Hillary Clinton 91 milliójához képest szotyi), hogy néhány nappal ezelőttig potenciális támogatóinak többsége sem vette komolyan jelöltségét. Egy friss iowai közvélemény-kutatás ugyanakkor azt mutatta, hogy a szakmáját tekintve baptista lelkész, karrierjét nézve volt arkansas-i kormányzó Huckabee lélegzetelállító, 21 százalékos republikánus támogatottságot tudhat maga mögött az államban. Úgy, hogy gyakorlatilag egy fillért nem költött ott reklámokra, már csak azért sem, mert nem volt miből.

Az adat ismét ráirányította a figyelmet a tényre: a komolyabb republikánus jelöltek közt egyetlen olyan sincs, aki mögé az úgynevezett vallásos jobboldal (amely igen jól szervezett politikai erő és a párt szavazóbázisának egy fontos szegmensét képes mozgósítani) teljes mellszélességgel odaállhatna. A többszörösen elvált, katolikus, pro-choice (vagyis nem abortusz-ellenes) Giulianit hagyjuk is; Fred Thompsonon ott szárad, hogy lobbista korában dolgozott egy családtervezés-párti (vagyis az abortusz-szabályok könnyítéséért küzdő) társaságnak; Romney egyrészt mormon, másrészt tíz perccel ezelőttig ő is pro-choice volt; John McCain pedig egyszerűen túl sokat látott-tapasztalt, túl önálló gondolkodású ember ahhoz, hogy megfelelő kabalafigura legyen (és a 2000-es kampányban kőkeményen beszólt a vallásos jobboldal szélsőségeseinek, amit nagyon hamar, mondjuk még ebben az évezredben, nem fognak neki megbocsátani).

Mike Huckabee ideológiai karakterlapja ezzel szemben a vallásos jobboldal szemszögéből gyakorlatilag hibátlan. Hogy a vallásos jobboldal tekintélyes szervezetei mégsem állnak mögötte egy emberként (a hivatalos támogatások, az úgynevezett endorsementek össze-vissza szóródnak a jelöltek közt), jórészt minden bizonnyal annak köszönhető, hogy Huckabee eddig egyértelműen a futottak-még kategória töltelék-jelöltjének tűnt. A lelkész úr a honlapján közzétett újabb adatok szerint 24 százalékkal áll Iowában (Romney 26, Giuliani és Thompson egyaránt 11-en ragadt), s természetesen azonnal felélénkült iránta az érdeklődés.

Huckabee Bill Clintonhoz hasonlóan - kilenc évvel később, 1955-ben - az arkansas-i Hope-ban született. Aktív volt a középiskolai diákönkormányzatban. Az arkadelphiai Ouachita baptista egyetemre járt, majd a Fort Worth-i teológiai szemináriumra. Arkansas-ban lelkészként dolgozott; '89 és '91 között az állam baptista szövetségének elnöke volt. 1992-ben indult először választáson, csúnyán kikapott a hivatalban levő demokrata szenátortól. A következő évben egy időközi választáson kis többséggel kormányzóhelyettesnek választották, 1994-ben nagy többséggel (59-41) megerősítették a hagyományosan demokraták által irányított állam második embereként.

1996-ban, amikor a Clinton-családhoz kapcsolódó Whitewater-ügyben elítélték Jim Guy Tucker kormányzót, s ő lemondott, Huckabee vehette át a helyét. 1998-ban és 2002-ben is megnyerte a kormányzóválasztást. Tíz éven át irányította az államot, s ezalatt számos olyan programot valósított meg, amelyeket korántsem csak a republikánus polgárok támogattak: a nevéhez fűződik az állami úthálózatának felújítása, az egészségbiztosítás nélküli gyermekek számának csökkentése, az oktatási rendszer reformja (jó értelemben), több adócsökkentés. 2005-ben, a Katrina hurrikán okozta katasztrófahelyzetben a szomszédos Louisianából beözönlő menekülteket Huckabee irányításával példamutatóan szervezetten és hatékonyan látták el az arkansas-i hatóságok.

Az országos közvélemény elnökjelölt-jelöltsége bejelentéséig azonban elsősorban a túltápláltság elleni küzdelem reklámembereként ismerte. 2003-ban cukorbetegséget diagnosztizáltak nála és tájékoztatták, hogy ha nem csökkenti súlyát, legfeljebb tíz éve van hátra. Huckabee - aki alatt a Little Rock-i kormányzói hivatalban egy ízben összerogyott egy száz esztendős szék - agresszív diétába kezdett. Döbbenetesen rövid idő alatt több mint fél mázsát adott le. 2005-ben már maratonfutó versenyen indult. A témában írt könyvének címe: Ne ásd már a sírodat késsel és villával.

Huckabee-t enyhén szólva megkérdőjelezhetetlen vallásossága, az abortusszal és a melegek házasságával szembeni határozott kiállása, a Biblia tévedhetetlenségébe vetett hite, a kreacionizmus és a szabad fegyverviselés melletti állásfoglalásai egyértelműen a republikánusok konzervatív jobboldalához sorolják. (Ugyanakkor korántsem egyszerűen az Erkölcsi Többség kesztyűbábja: hitbéli meggyőződése, hogy az emberiségnek kötelessége a bolygó védelme, a globális felmelegedés elleni harc. Igaz, valószínűleg nem ezért támogatja a Többség-alapító, nagy tekintélyű konzervatív guru, Paul Weyrich inkább Romney jelöltségét.) Az eddigi politikai támadások - talán mert a demokraták radarján még fel sem bukkant - mégis konzervatív irányból érték. Bár mindennemű szövetségi adók eltörlését ígéri, radikális hayekiánus szervezetek (igen, több is van) bizalmatlanul felróják neki, hogy néhány ízben - egyébként mindig konkrét és nyilvános céllal - adókat emelt Arkansas-ban. Felmerül még, hogy Huckabee nem elég kemény a bűnözést illetően; ennek bizonyítására Wayne Dumond szomorú és szövevényes ügye szolgál. Az elítélt nemi erőszaktevő kegyelemben részesült (Huckabee számos forrás szerint közbenjárt az érdekében), s nem sokkal később megölt egy nőt.

Huckabee számos médiatudósítás szerint (lásd pl. a New York Times blogját) közvetlen, rokonszenves embernek mutatkozik a kampányösvényen, s beszédein - melyek sem a jóízű, vidékies humort, sem a lelkesítő, nagy szavakat nem nélkülözik - érződik a lelkészi rutin. Egy arkansas-i újságíró néhány napja a Salonon megjelent írásában ugyanakkor gonosz, sértődékeny, a kritikát igen rosszul tűrő emberként mutatja be a volt kormányzót. A szerző összefoglalja azokat a vádakat is, amelyek szerint Huckabee hajlamos a közpénzeket sajátjaként kezelni, illetve ajándékokat kérni és elfogadni olyan személyektől, akiket aztán kinevez fontos posztokra. Az újságíró - aki nem tagadja, hogy személyes rossz viszonyban áll a jelölttel - úgy véli: az országos média bedőlt Huckabee mosolyoffenzívájának. Bezzeg az arkansas-iak: hazai pályán Huckabee 8 százalékával szemben 35 százalékos Hillary Clinton támogatottsága. Pedig hát utóbbinak is volt egy-két piszkos húzása Little Rockban.