Sörhassal nem megy

2007.12.07. 10:37

Az amerikai elnökválasztáson egy jelölt fizikai megjelenése és étkezési szokásai legalább annyira fontosak, mint teljes programja: egy előtűnő sörhas vagy jól látható toka könnyen végzetesnek bizonyulhat, de még a leendő first ladyk alakja is komolyan befolyásolhatja a választás kimenetelét. (The New York Times)

„Ha tényleg túlsúlyos vagy, akkor néhányan csak rád néznek és azonnal leírnak magukban” - magyarázta a fogyás témában talán leginkább kompetens Mike Huckabee, aki korábban 50 kilót adott le. „Azt gondolják, hogy nincs megfelelő önuralmad” - tette hozzá az arkansas-i kormányzó, aki alatt korábban egy nyilvános eseményen egy szék is összerogyott. A jelöltek közül talán Mitt Romney a legtudatosabb az étkezés kérdésében: a menü minden reggel müzli, ebédre jöhet egy csirkés vagy pulykás szendvics, vacsorára pedig tészta, hal vagy csirke a választék.

Kampányidőszakban ugyanakkor nem is olyan egyszerű a kötelező gyakorlat teljesítése. A jelölteknek a legtöbb rendezvényen el kell felejteniük szigorú diétájukat, ugyanis végleg eláshatja magát egyik-másik államban, aki nem kóstol bele mosolyogva a helyi specialitásokba. A gyerekként még pufók Barack Obama például általában kerüli a hizlaló ételeket, de a legutóbbi kampányrendezvényén a kamerák előtt pózolva sertéshúst evett karamellás pattogatott kukoricával megbolondítva. „Az üzenet lényege, hogy egy vagyok közületek. Én is ide tartozom. Szavazzatok rám” - magyarázta Walter Scheib, a Fehér Ház egykori mesterszakácsa. „Kevés személyesebb dolog van, mint az evés. Ha visszautasítod valakinek a főztjét, akkor valójában őt is elutasítod.”

Újabb problémát jelent a kényes egyensúly megtalálásában, hogy időnként éppen az étkezés hiánya a megterhelő: a jelölteket sokszor annyira lefoglalja a beszédük, a kézfogások és az autogramok osztogatása, hogy még egy cukorkát sincs idejük nyugodtan elszopogatni. Rudy Giulianinak már annyira korgott a gyomra egy iowai megálló alkalmával, hogy megkérte a helyszínen kattogtató fotósokat és a tévéstábokat, hogy kicsit pihenjenek, amíg nyugodtan elfogyasztja az ebédjét.

Nem elég persze az étkezésekre odafigyelni, a rendszeres testmozgás is a fitt megjelenés elengedhetetlen feltétele. Bill Richardson saját elmondása szerint naponta gyúr, Huckabee, Obama, Romney és John Edwards pedig főleg futni járnak (ami egyébként jó alkalom a pacsizásra a járókelőkkel). Mivel sokszor ugyanabban a városban kampányolnak, már az is előfordult, hogy két jelölt együtt emelgette a súlyzókat: néhány hete Iowában Richardson és Edwards találkozott össze az egyik hotel edzőtermében. Persze nem jöttek zavarba, ehelyett kedélyesen elbeszélgettek a taposógépen a kampányról és a várható esélyekről.