Iowában nyalták-falták egymást a republikánus elnökjelöltek

2007.12.13. 11:37

Egy dologban értenek egyet az elemzések a republikánus jelöltek utolsó iowai vitája után: ezen semmi se fog múlni. A jelöltek ugyanis úgy döntöttek, egyszer még utoljára úriemberként viselkednek a kampányban. "Felejthető" - jellemezte az eseményt az AP-nek nyilatkozva Scott Reed, Bob Dole eleve vereségre ítélt 1996-os kampányának menedzsere. Mivel vita tulajdonképpen nem volt, a két iowai esélyesnek, Mitt Romneynak és a Hucknak nincs mitől tartania.

A mezőny

Azért néha a simogatásnál durvább mozzanatok is voltak, például amikor a Huck éppen minden gyerek kezébe hangszereket akart volna adni, a legobjektívebben rasszista féregként jellemezhető Tom Tancredo beszólt, hogy ha a Huck tanterveket akar kidolgozni, akkor elnök helyett legyen inkább kormányzó. "Kormányzóként én teljesítettem az oktatás terén" - szólt vissza a Huck, mire legnagyobb riválisa, Romney a közönséget nevetésre bírva megjegyezte, hogy szerinte meg nem.

A Huck és McCain fraternalizálgat

De ennél durvább dolgok nem történtek, pedig Giuliani mondott olyat, amibe még egy angolkisasszony is belerúgott volna. A jó Rudy arra a kérdésre, hogy akkor pontosan miért is növekedtek meg a biztonsági kiadásai New York polgármestereként, amikor házasságon kívüli afférba keveredett késöbbi (jelenlegi) feleségével - a rossznyelvek szerint még a hölgy kutyáját is testőrök sétáltatták kormányzati pénzből -, annyit tudott felelni, hogy nála transzparensebb életet politikus még nem élt. A többiek meg ráhagyták.

Fred Thompson csak azzal tudott kitünni, hogy nem akarta feltenni a kezét, amikor megkérdezték, melyik jelölt hisz abban, hogy a globális felmelegedés komoly veszély. John McCain ennél is szerényebb volt, amikor a békés vita közepén azt javasolta, hogy vitázzanak békében.

Szuper a hangulat, Romney és Thompson kacarásznak

Pedig amúgy a helyzet korántsem ennyire békés. A Huck a New York Timesnak adott interjújában például Romney hitére célozva az iránt érdeklődött, hogy a mormonok nem hiszik-e azt, hogy az ÚR JÉZUS KRISZTUS és a sátán testvérek, Romney meg Iowában tette közzé az idei republikánus kampány első negatív hirdetését, amiben azzal vádolja a Huckot, hogy puhány az illegális bevándorlókkal. A Huck ugyanis az illegális bevándorlók gyerekeit is bevette az államilag finanszírozott oktatásba Arkansas-ban, mondván ne a gyerekek feleljenek szüleik bűneiért.