Most már hivatalos: Obama az új Kennedy

2008.01.27. 20:40

A New York Times mai számában jelent meg egy cikk Caroline Kennedy - John F. Kennedy lánya - tollából, melynek címe Egy olyan elnök, mint az apám. A legendás elnök gyermeke azt írja, egymással összefüggő "hazafias, politikai és személyes" okokból Barack Obamát támogatja az előválasztásokon. "Soha nem volt olyan elnököm, aki úgy inspirált volna, ahogyan apám inspirálta azokat, akik beszélnek nekem róla. Most először hiszem úgy, hogy megtaláltam az embert, aki ez az elnök lehet - nemcsak számomra, hanem egy új amerikai generáció számára."

Caroline Kennedy tavaly múlt ötven éves, szakmáját tekintve jogász, ő apja hagyatékának egyik gondozója, alkalmanként részt vesz a Demokrata Párt rendezvényein, rendszeresen különféle alapítványok munkájában. Obama melletti kiállása némileg meglepő, hiszen egykor Hillary Clinton mellett kampányolt (például azon a 2000-es eseményen, melyen illusztrációnk készült).

Bár néhány napja már suttognak róla, még nagyobb meglepetés, hogy úgy tűnik, a Kennedy klán pátriárkája, JFK öccse, az 1962 óta szenátor, ennek megfelelően óriási tekintéllyel és félelmetes kapcsolatrendszerrel bíró Edward Kennedy is Obamát fogja támogatni. Magyar idő szerint vasárnap este a dolog még nem hivatalos, de a Boston Globe és a CNN is biztosra veszi, hogy hétfőn meglesz a bejelentés.

A Globe szerint ez "hatalmas csapás" Clinton számára, aki barátjának tudta Kennedyt és mindent elkövetett, hogy megszerezze támogatását. A CNN egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja: Kennedy "óriási tisztelettel" viseltetik Clinton szenátor iránt, ám úgy véli, Obama különleges üzenetet fogalmaz meg, s különleges esélyt jelent.

Edward Kennedy elköteleződése - amellett, hogy Obamában látja tragikus sorsú bátyjai, Jack és Bobby mai politikai inkarnációját - azt is jelezheti, hogy a Demokrata Párt megmondóemberei Obamát tartják az megválasztathatóbb jelöltnek, vagyis annak, aki jobb eséllyel szállhat majd szembe novemberben a republikánus ellenféllel. Az ő támogatása ugyanakkor minden bizonnyal sokkal kevesebb konkrét szavazatot hozhat, mint a másik demokrata nagyágyú, Al Gore majdani kiállása. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy Bill Clinton egykori alelnöke támogatja-e majd valamelyik jelöltet.