Hat sima győzelem

2008.02.13. 04:47

Nem számítottunk nagy meglepetésekre a keddi előválasztásokon, és nem is kellett meglepődnünk. Igaz, a virginiai exit pollok még azt mutatták, Mike Huckabee a vártnál jobban szerepelhetett Virginiában, de amikor összeszámolták a szavazatokat, John McCain kilenc ponttal, a szavazatok 50 százalékát megszerezve nyert.

A virginiai előválasztás még így is intő jel lehet McCainnek, a republikánus párt konzervatívjai láthatóan még nem zárták a szívükbe. Köreikben Huckabee népszerűbbnek tűnik, ez pedig elgondolkodtató lehet számára, hiszen a konzervatív bázis nélkül republikánus jelölt aligha nyerhet elnökválasztást.

McCainen két dolog segíthet. Konzervatív alelnökjelöltet kell választania - Mike Huckabee elég magasra nyújtotta a kezét mostanság, de még Mitt Romney is bejátszhat -; vagy bíznia abban, hogy a demokraták végül Hillary Clintont indítják, mert vele szemben a konzervatívok Oszama bin Ladent is megválasztanák.

Márpedig Hillary helyzete nem javult kedden. Obama ugyan csak a kötelező győzelmeket hozta, de ezeket nagyon magabiztosan. Marylandben és Virginiában készültek részletes exit pollok, ezek szerint Clinton csak keménymagját, a középkorú vagy idősebb, fehér, demokrata nőket tudta megnyerni. Így Obama Virginiában és Marylandben harminc, Washingtonban ötven pontot vert rá, ez pedig igen rossz jel Clintonnak a jövő heti hawaii és wisconsini szavazások előtt.

Bár az is lehet, hogy Clinton már ezeket is feladta. Miközben Obama kedden már Wisconsinban kampányolt, Clinton inkább Texasba, azon belül is a latinó többségű El Pasóba látogatott el, de beszédében továbbra is csak hagyományos bázisát, a munkásosztályt és az időseket szólította meg, hiába volt váltás kampánystábja élén. Igaz, Texasban és Ohióban ez is elég lehet.

A republikánusoknál meg már minden eldőlt szuperkedden. Bár Huckabee még begyűjthet pár konzervatívabb államot, és fogadkozott, hogy Texasért még harcolni fog, lassan már matematikailag sincs esélye befogni McCaint. Egy-két győzelmet még szerezhet, ezzel tovább öregbítheti hírnevét a pártban, és növelheti esélyeit a következő előválasztási ciklusra.