McCainből csinálhatnak elnököt a csalódott demokraták

2008.04.08. 15:00

Az utóbbi időben nem véletlenül beszéltek egyre több rendezvényen a párt egységének szükségességéről a demokrata vezetők: több felmérés is kimutatta ugyanis, hogy a kiélezett küzdelem Barack Obama és Hillary Clinton között annyira szembefordította egymással a demokratákat, hogy minden negyedik támogatójuk inkább a republikánusokhoz képest mérsékelt John McCainre szavazna a novemberi elnökválasztáson, ha nem a kedvence szerzi meg a demokrata elnökjelöltséget.

A dezertálás gondolata egyébként komoly veszélyt jelent a demokraták novemberi győzelmi esélyeire nézve, hiszen már a független jelölt Ralph Nader indulása is tőlük vett el szavazatokat. Ráadásul még a demokraták számára legkedvezőbb felmérésekben is a szavazók egyötöde állította, hogy adott esetben átállna: a korábban ismertetett NBC/WSJ pollja mellett a Rasmussen napi mérései szerint is a 19 százalékuk szavazna inkább McCainre, ha Clinton a demokrata jelölt, míg 22 százalékuk tenne hasonlóképpen Obama jelöltsége esetén.

A Pew Research Center és a Gallup mérései alapján ugyanakkor ennél is rosszabb a helyzet. A Pew Research Centernél Clinton támogatóinak 32 százaléka, az illinois-i szenátor bázisának pedig 28 százaléka fenyegetőzött McCain támogatásával, míg a Gallup felmérésében 28-19 volt ugyanez az arány. Mindkét felmérésből kiderült, hogy leginkább az erősen a demokratákhoz húzó függetlenek hajlamosak a dezertálásra, kifejezetten a szintén több csoportra osztott demokratákra szűkítve a kört a Pew felmérésében ugyanis Obama támogatóinak egyötöde, míg Clinton támogatóinak egynegyede hagyná ott a pártot.

A Gallup ennél is részletesebben is megvizsgálta a lehetséges átszavazók összetételét. Az intézet szerint a demokratákhoz húzó függetlenek mellett mindkét jelölt esetében a konzervatív értékeket előtérbe helyező demokraták távozhatnak a legnagyobb számban. A párt emellett Hillary támogatói közül elveszítheti a kevésbé iskolázottak csaknem felét, míg Obama táborából a magukat mérsékeltebb demokratának vallók egy része is elgondolkozna a váltáson. Az intézet szerint leginkább az Obama bázisának számító feketék, liberálisok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők tartanának ki a demokrata jelölt mellett, de a Clinton egyik legfontosabb bázisának számító nők szavazatát sem befolyásolná különösebben, ha az illinois-i szenátor lenne a jelölt. A nem és az életkor tekintetében egyébként sincs számottevő különbség, bár az is kiderült, hogy az idősebb szavazók ugyan nem állnának át McCainhez, de egy részük akár otthon is maradhat.

Egyébként a Gallup hangsúlyozza, hogy a mostani számok nem feltétlenül mérvadóak a novemberi elnökválasztásra nézve, mivel az elnökválasztás jelenlegi szakaszában még teljesen normális, hogy bizonyos számú választó az átszavazásban gondolkodik. Az intézet egy másik felméréséből például az is kiderült, hogy a republikánus jelöltet támogatók 9 százaléka nem menne el szavazni, 11 százalékuk pedig átszavazhat a demokrata jelöltre, amennyiben McCain nem választ maga mellé egy sokkal konzervatívabb alelnökjelöltet. A Gallup ugyanakkor figyelmeztet, hogy kevés idő maradhat már az egység helyreállítására, amennyiben az augusztus végén megrendezett denveri jelöltállító gyűlésig húzódik a demokrata jelölt kiválasztása.