Bedurvultak a republikánusok

2008.10.07. 19:01

Az elmúlt napokban alapvető fordulat következett be az amerikai elnökválasztási kampányban. Miután John McCain elsősorban a pénzügyi válság és a gazdaság előtérbe kerülése miatt egyértelmű hátrányba került a felmérésekben, a republikánus elnökjelölt kampánycsapata az utolsó, jól bevált eszközhöz nyúlt: átment negatívba és minden fronton beizzította a támadógépezetet. Barack Obama korábban már ismert botrányainak felemlegetésére válaszul a demokraták McCain egyik régi ügyét húzták elő a tarsolyból, legújabb tévés hirdetéseikben pedig már kölcsönösen hazugsággal vádolta egymást a két kampánycsapat. A megváltozott hangnem elemzők szerint a kedd esti, második elnökjelölti vitára is komolyan rányomhatja a bélyegét.

Miközben McCain arizonai otthonában a gazdaságra koncentráló vitára készült, a hétvégén Sarah Palin igazi pitbullként útjára indította a republikánus gőzhengert. Bár a felmérések alapján a nézők többsége a demokrata Joe Bident tartotta az előző csütörtökön tartott alelnökjelölti vita győztesének, a republikánus alelnökjelölt láthatóan fellélegzett, amiért sikerült komolyabb hibák nélkül átvészelnie az összecsapást. Az alaszkai kormányzó csak szombaton három különböző rendezvényen emlegette fel a demokrata jelölt kapcsolatát Bill Ayers-szel, miközben arról beszélt, hogy Obama terroristákkal barátkozik.

Az országa ellen forduló, terroristának nevezett Ayers a hetvenes évek elején egyik alapítója volt a Weather Underground nevű szélsőséges szervezetnek, amelyik a vietnami háború ellen tiltakozva több állami intézmény ellen robbantásokat követett el. A jelenleg chicagói professzorként dolgozó férfi korábban Obamával együtt segített egy jótékonysági szervezetnek, valamint a kilencvenes évek végén szervezett egy támogató rendezvényt az illinois-i szenátusba készülő politikusnak. A robbantások idején csak nyolcéves Obama ugyanakkor többször is elítélte Ayers tetteit, és az ügyben vizsgálódó újságírók szerint sem bizonyítja semmi, hogy közeli kapcsolat lett volna a két férfi között.

Az Ayers-ügy azonban a republikánus offenzívának csak egyik eleme. „Kicsoda valójában Barack Obama?” - adta meg a következő időszak beszédtémáját hétfőn Új-Mexikóban McCain, majd szinte ígéretet tett a republikánusok szerint nem szavahihető demokrata jelölt leleplezésére. A kampánystáb részéről jelezték, hogy központi téma lesz a csalással, pénzmosással és zsarolással vádolt Tony Rezko is, aki politikai pályája kezdetén Obama egyik legelső támogatója volt. Bár McCain korábban elvileg megtiltotta, hogy a vitatott kijelentéseiről elhíresült Jeremiah Wright tiszteletest is felhasználják a demokrata jelölt ellen, Palin a The New York Times-nak adott interjújában már megemlítette Obama egykori gyülekezetének vezetőjét.

A Newsweek egyik cikke nyomán támadásba lendült a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) is, és illegális adományok elfogadásával vádolta meg az illinois-i szenátor kampánystábját. A republikánusok szerint Obama az eddig összesen összekalapozott 454 millió dollár egy részét az adományok felső limitjét meghaladó támogatóktól kapta, ezért az RNC bejelentette, hogy Obama pénzügyeinek teljes felülvizsgálatát kezdeményezi a Szövetségi Választási Bizottságnál (FEC).

A republikánusok hangnemváltására válaszul Obamáék azzal vádolták McCaint, hogy a mocskolódással csak megpróbálja elterelni a témát a gazdasági helyzetről. A demokraták szerint a lépés egyértelműen jelzi, hogy az arizonai szenátor nem tud mit kezdeni a válsággal. Az illinois-i szenátor stábja emellett a negatív fordulat jegyében a Keating-botrány előhúzásával rászállt McCain múltjára, és stratégák szerint várhatóan a Palin körüli ügyek is újra terítékre kerülnek. A Charles Keating és McCain viszonyáról szóló 13 perces dokumentumfilmben emlékeztettek rá, hogy a republikánus jelölt egyike volt a később különböző ügyeskedések miatt börtönbüntetésre ítélt bankárral kapcsolatba hozott öt szenátornak. Az ügyet akkoriban a szenátus etikai bizottsága is vizsgálta, és a demokraták szerint számos párhuzam vonható a jelenlegi pénzügyi válság és az akkori időszak között.

A republikánusok bekeményítése nem véletlen, hiszen McCain a gazdasági kérdések előkerülése óta eltelt két-három hétben egyre nagyobb hátrányba került Obamával szemben, aki magabiztosan vezet az országos felmérésekben. Ennél is nagyobb probléma azonban az arizonai szenátornak, hogy az esetleg elhódítható demokrata és billegő államok megszerzése helyett több fronton is védekezésre kényszerült, és már az előző két választáson biztosan George Bushra szavazó republikánus erősségek is egyre inkább veszélybe kerülnek.

Korábban jeleztük, hogy Virginia Obamáé lehet, azóta pedig már a helyi republikánus pártvezetés is attól tart, hogy 44 év után először megint demokrata jelölt nyerheti meg az államot. A demokrata győztest szintén 1964 óta nem látott Indianában is szűkül az olló, Észak-Karolinában, Missouriban, Ohióban és Floridában pedig a RealClearPolitics összesítése szerint statisztikai hibahatáron belül Obama már át is vette a vezetést. Utóbbiak közül bármelyik elvesztése akár végzetes is lehet McCainnek, főleg miután már az eddig kiegyenlített versenyt hozó New Hampshire is Obamának kedvez, az előző választásokon billegő Iowa és Új-Mexikó pedig már korábban is a demokraták felé húzott.

A kritikus helyzetre jellemző, hogy McCain az előző hét végén egész egyszerűen feladta a 2008. egyik legfontosabb csataterének várt Michigant, ahol a válság a stratégák szerint megpecsételte a republikánus jelölt sorsát. Az Obamának ajándékozott államban dolgozó stábot és a megszerzésére szánt pénzt átcsoportosították más államokba. A McCain stáb közleménye szerint a védekezés mellett elsősorban Colorado, Wisconsin, Pennsylvania, Nevada és Minnesota megszerzésére koncentrálnak majd.

„A hátralévő négy hét szinte egy örökkévalóság. Van még elég idő a kampányban” - mondta az AP-nek a republikánus stratéga Joe Gaylord, aki szerint McCain még bőven felzárkózhat. Egyelőre kérdéses azonban, hogy mennyit segít ebben a republikánusok mostani offenzívája.

„Ez nem egy szokványos kampány, a hagyományosan személyes, és jellemre építő támadások nem igazán működnek majd” - vélte Stuart Stevens, aki George Bush 2004-es újraválasztási kampányában dolgozott tanácsadóként. „Ha ég a házad, akkor csak az érdekel, hogy ki tudná leggyorsabban eloltani a tüzet” - tette hozzá a The New York Times-nak a szakember. A korábban Hillary Clinton kommunikációs igazgatójaként Obamát támadó Howard Wolfson szintén úgy látja, hogy túl későn jött az új republikánus taktika. „Már nem lehet elterelni a témát a gazdaságról” - mondta.

A negatív fordulat mindenesetre felfokozza a várakozásokat a kedd esti vitával kapcsolatban, ami eredetileg nem sok meglepetést ígért, de így akár még számíthatunk is egy-két élesebb odacsapásra.