A pénzpiac már Obama győzelmét árazza be

2008.11.04. 22:58

Az amerikai indexek pluszban nyitottak reggel és egész nap pluszban is voltak. A Dow Jones 305 pontos emelkedéssel zárt, ez 3,28 százalékos növekedést jelent. A Standard & Poor's négy százalékot emelkedett, a Nasdaq composite pedig 3,1 százalékot.

 

Az amerikai tőzsde történelme egyik legrosszabb hónapját zárta a múlt héten, októberben a pénzügyi válság miatt nagyot estek az indexek. A választás is aggasztotta a befektetőket, örülnek, hogy végre elérkezett a napja - mondta a CNN Moneynak a Church Capital vezető elemzője Michael Church. Kedden egyébként nyugodt kereskedés folyt a Wall Streeten.

A múlt hét végi és a mai száguldás azt is jelentheti, hogy a piac már Obama győzelmét árazza be - ezt Ken Kam állítja, a Masters 100 portfolio managere. Nem mintha a Wall Street kiállna Obama mellett, de a pénzügyi világ nem szereti a bizonytalanságot. Amikor még nem lehetett tudni, ki lehet a befutó, a piacon nem volt még nagy mozgás. Amikor a közvéleménykutatások Obama győzelmét vetítették elő, a pénzpiac felpörgött, mindenki azokba az ágazatokba akart befektetni, melyek profitálni fognak a demokrata elnökjelölt győzelméből.

A CNN-nek nyilatkozó elemzők szerint is mindegy a piacnak, hogy ki nyeri a választásokat. Ennek egyik oka, hogy mindkét jelölt változást hoz, új adminisztrációt, új emberekkel. A másik ok, amit az előző posztunkban is említettünk, hogy az elnökek meg kell küzdenie a pénzügyi válsággal és fel kell pörgetnie a gyengélkedő amerikai gazdaságot.