Juscsenkót megmérgezték

2004.12.11. 16:02
A bécsi klinikán bőrelváltozásokból, vérképből és szövettanból mutatták ki az ukrán ellenzéki jelölt szervezetében a dioxint. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a következménye Juscsenkó megmérgezéséről szóló klinikai bejelentésnek, de az valószínűleg megsemmisítő csapás lesz az ukrajnai választásokat elcsaló hatalomra. Az ügyészség szombaton újra nyitotta a példátlan eset vizsgálatát.
Dioxinnal mérgezték meg Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet - jelentette be szombaton Bécsben a Rudolfinerhaus klinika főorvosa.

#alt#
2004. szeptember

Az ukrán politikust pénteken este szállították újabb kivizsgálásra Ausztriába, miután mindeddig nem tudták megállapítani, mi okozta szeptember óta tartó rejtélyes betegségét.

Michael Zimpfer főorvos szerint a betegséget minden kétséget kizáróan dioxin-mérgezés idézte elő, amelyet "idegen kéz" juttatott a szervezetébe. A diagnózist bőrelváltozások, vérminták és szövettani vizsgálat alapján állapították meg.

A Juscsenkót vizsgáló orvosi stáb a politikus valamennyi szervét, azok méretét és működését, sőt, csontvázát is átvizsgálta. Újabb vérképet készítettek, valamint szövetmintát vettek bélnyálkahártyájáról, amelyre Juscsenko mindeddig nem volt hajlandó.

Ennek alapján megállapították, hogy a politikus szervezetében olyan erős dioxin-koncentrátumot találtak, amely a vérben és a szövetekben lévő normális mennyiségének ezerszerese.

Az ukrán ellenzéki elnökjelölt már korábban azzal vádolta a kijevi hatóságokat, hogy meg akarják őt mérgezni. Az 50 éves Juscsenko először szeptemberben lett rosszul, és erős hasi fájdalmai miatt szeptember 10-én sürgősen Bécsbe szállították kivizsgálásra. Akkor az orvosok a gyomor- és bélszervek, a fül gyulladását állapították meg, májdudort és arcidegbénulást diagnosztizáltak.

#alt#
2004. november

Nem sokkal később a politikus folytatta választási kampányát, arca azonban eltorzult és kiütések borították. Szeptember végén ismét kórházba vitték további kezelésre. Az ukrán ügyészség vizsgálatot indított ügyében, de azt október 22-én le is zárta, arra hivatkozva, hogy Juscsenko herpesz-fertőzést kapott.

Az ukrán ügyészség szombaton újra nyitotta vizsgálatát az ellenzéki elnökjelölt, Viktor Juscsenko elleni merényletkísérlet ügyében azután, hogy osztrák orvosok megállapították, dioxinnal mérgezték meg a politikust - jelentette ügyészségi forrásokra hivatkozva az Interfax hírügynökség.

Washington nagyon aggódik Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltért, akinél dioxin-mérgezést mutattak ki az osztrák orvosok, és arra szólította fel az ukrán hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot az ügyben - közölte szombaton az amerikai külügyminisztérium.

Joanne Moore, a tárca egyik szóvivője kijelentette: nagyon aggódnak az orvosok megállapításai miatt. Felszólították az ukrán hatóságokat, hogy vizsgálják ki a történteket és remélik, hogy Juscsenko teljesen felépül.

A Rudolfinerhaus orvosai korábban nem látták bizonyítottnak, hogy az ukrán politikust szándékosan megmérgezték volna.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a következménye Juscsenkó megmérgezéséről szóló klinikai bejelentésnek, de az valószínűleg megsemmisítő csapás lesz az ukrajnai választásokat elcsaló hatalomra.

A csalások miatt a választások eredményét megsemmisítették, az ukrán legfelsőbb bíróság a második fordulót december 26-ra írta ki.

A dioxin hatása a szervezetre
A dioxin olyan méreg, amely különösen kis adagokban hat és veszélyessége abban áll, hogy ha egyszer bekerült a sejtekbe, nagyon nehéz elpusztítani. A szakértők szerint számos, hosszú távú hatása is lehet az ember egészségre.
A klórikus pattanások a leggyakoribb tünetei a "sevesói dioxinnak" is nevezett TCDD-nek, az egyik legveszélyesebb dioxin-fajtának. Ezek az anyagok többféle krónikus betegséget is okozhatnak, köztük szív- és keringési betegségeket, valamint májroncsolódást.
A dioxin vízben oldódó, színtelen folyadék, jelen van mindenütt a talajban, az üledékekben, és a levegőben. Molekuláit szén-, hidrogén-, oxigén- és halogén- (klór vagy bróm) atomok alkotják. Az emberek dioxinnal való fertőzése 95 százalékban élelem útján történik (olyan szarvasmarhatermékeken, mint a tej és a hús, vagy a halakon és a rákféléken keresztül).
E toxikus anyagok akaratlanul is termelődnek a termikus folyamatokban, amelyek klórt és szerves anyagokat bocsátanak ki. Termelhetik az aktív vulkánok, az erdőtüzek, de a legfőbb kibocsátók a hulladékégetők. A vietnami háborúban alkalmazott lombtalanítók kísérő szennyezéseként óriási károkat okozott.