Valér
4 °C
8 °C

Kucsma ellen fordult a két ukrán elnökjelölt

2004.12.10. 18:14
Viktor Juscsenkó ellenzéki elnökjelölt megígérte, ha győz a december 26-i elnökválasztás megismételt második fordulójában, akkor nem indít ugyan boszorkányüldözést, de ki fogja vizsgálni az állítólag Kucsma kérésére meggyilkolt Georgij Gongadze netes újságíró ügyét, és a gyanús privatizációs ügyleteket. Viktor Janukovics azért dühös, mert Leonyid Kucsma a nyilvánvaló vált csalások után kihátrált mögüle.
Juscsenko, aki először nyilatkozott újságíróknak azóta, hogy a kijevi parlament szerdán elfogadta a politikai válság feloldását célzó törvénycsomagot, kijelentette, hogy győzelme esetén politikai ellenfeleivel szemben soha nem fogja a megtorlás és az üldöztetés politikáját bevetni. Egyértelművé tette azonban, hogy a jogi szempontból üldözendő bűncselekmények tetteseit nem hagyja futni.

Juscsenkó nem kímélné a jelenlegi hatalmat

#alt#
Viktor Juscsenkó - megmérgezték?

Az ellenzéki államfőjelölt erkölcsi kötelességének nevezte, hogy a Gongadze-ügyben más, más, nagy port felvert bűnügyekben megtalálják és bíróság elé állítsák a bűnösöket függetlenül eddigi pozíciójuktól. Mint ismert, a hatalomra nézve terhelő információkat megszellőztető Georgij Gongadze internetes újságírót négy évvel ezelőtt gyilkolták meg. Többen azzal vádolják Leonyid Kucsma leköszönő államfőt, hogy ő tervelte ki Gongadze elrablását és meggyilkolását, bár Kucsma ezt tagadja. Az ügy tisztázatlansága fontos kérdésévé vált az ukrajnai elnökválasztási küzdelemnek.

Juscsenko közölte, hogy nem kívánja a jelenlegi hatalomhoz közeli üzleti köröket és érdekeltségeiket támadni, de a gyanús privatizációs ügyleteket, köztük a Krivij Rih-i acélmű (Krivorisztal) magánosítását mindenképpen felülvizsgáltatja. "Nem szeretem a reprivatizáció és az államosítás szavakat, de a törvénytelen privatizációs ügyeleteket, mint például a Krivorisztalét, felülvizsgáljuk" - mondta. A Krivorisztal acélmű 93 százalékos részesedését a fémipari beruházók szövetsége nevű konzorcium vette meg 800 millió amerikai dollárért. A konzorcium mögött az ország leggazdagabb vállalkozói közé sorolt Viktor Pincsuk (Leonyid Kucsma veje) és Rinat Ahmetov áll. A külföldi pályázók - köztük az 1,2 milliárd dolláros ajánlatot tett orosz Szeversztal és a nyugat-európai Arcelor acélipari óriás közös konzorciuma - diszkriminatívnak minősítették a tenderkiírást.

Betegségéről szólva Juscsenko megismételte, hogy kétségkívül gyilkossági kísérletet követtek el ellene. A politikus szeptemberben betegedett meg váratlanul: az arcát is elcsúfító bőrkiütések mellett hasi fájdalmai voltak, és a Rudolfinerhaus nevű bécsi klinikán kezelték. Juscsenko mérgezésről beszélt, de az orvosi vizsgálatok eddig nem igazolták ezt a feltételezést. Várhatóan a napokban közzéteszik azonban egy újabb vérminta - nyugat-európai laboratóriumokban történt - elemzésének eredményeit, amelyek Juscsenko szerint figyelmet érdemelnek. Elképzelhető az is, hogy az ellenzéki vezető a hét végén ismét felkeresi a bécsi klinikát orvosi vizsgálatok céljából.

Janukovicsnál is rosszul áll Kucsma

Viktor Janukovics
Viktor Janukovics ukrajnai miniszterelnök élesen bírálta pénteken az "áruló" hatalmat, amely szerinte összefogott az ellenzékkel az elnökválasztás második fordulójának megismétléséért. Az ukrajnai elnökválasztás második, november 21-i fordulója után győztesnek kihirdetett Janukovics szerint Leonyid Kucsma államfő nem gyakorolta jogköreit, és nem védte meg az állampolgárok alkotmányos jogait az ellenzéki tüntetések, a "narancsos puccs" idején.

"Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy bíztam ezekben a gyávákban és árulókban, akikkel együtt dolgoztam. Kormányfői megbízatásom idején nemcsak az ellenzékkel harcoltam, hanem az ilyen, e szégyentelen hatalom berkein belül lévő alakok ellen is" - tette hozzá pénteken tartott sajtóértekezletén Janukovics, aki minden kétséget kizáróan korábbi pártfogójára, Kucsmára célzott. Miután a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a november 21-i szavazás eredményét, Janukovics választási stábjának több tagja lemondott, Kucsma pedig habozás nélkül kihátrált mögüle, hogy a parlamenten keresztülvigye az elnöki jogköröket megnyirbáló alkotmányos reformot.

Mindazonáltal Janukovics biztos abban, hogy a december 26-ra kiírt választást is megnyeri. Kijelentette, hogy nem tartja reálisnak ellenfele, Viktor Juscsenko azon várakozását, miszerint a szavazatok 60 százalékát is megszerezheti a megismétlendő második fordulóban. "Mondani valamit, aztán visszakozni, ez könnyen megy Juscsenkónak" - mondta. A politikus bejelentette azt is, hogy az alkotmánybírósághoz fordul és kéri a legfelsőbb bíróság döntésének megsemmisítését. Ezzel együtt jelezte, hogy kész televíziós vitára kiállni Juscsenkóval bárhol és bármilyen közönség előtt.