Mátyás
-6 °C
1 °C

A reformok véget vethetnek az ukrajnai válságnak

2004.12.08. 18:01
Már most történelmi jelentőségű napként értékelik Ukrajnában, hogy szerdán a parlament elsöprő többséggel támogatta az elnöki hatalmat a parlament javára csökkentő alkotmánymódosítást, valamint a választási törvény megváltoztatását, amitől az elnökválasztás megismételt második fordulójának tisztaságát reméli az ellenzék, amely szerdán feloldotta a kormányzati épületek blokádját.

A kijevi parlament képviselői szerdán megállapodásra jutottak, és elfogadták az ukrán politikai válság feloldását célzó törvénycsomagot.

A parlament rendkívüli ülésén a honatyák egyaránt jóváhagyták az államfői jogköröket szűkítő alkotmányreformot, illetve a választási törvény módosítását, amely a lehető legkisebbre csökkenti a csalás lehetőségét az elnökválasztás második fordulójának december 26-án esedékes megismétlésekor.

Meggyőző többséggel

A 450 tagú parlamentben 402 képviselő szavazta meg az előterjesztett törvénycsomagot, 21 képviselő voksolt nemmel és 19-en tartózkodtak.

Az elnöki jogkörök szűkítése jegyében ezentúl nem az államfő jelöli a kormányt, de vétójoga lesz három - a kormányfői, a külügyminiszteri, valamint a védelmi miniszteri - tisztségre jelölt személyek kérdésben.

A parlamentnek joga továbbá a kormányba jelölni az előbbi tisztségeken túl úgy személyeket, hogy ahhoz nem szükséges az elnöki jóváhagyás. Az alkotmánymódosítás 2006-ban lép érvénybe, amikor a jelenlegi törvényhozásnak lejár a mandátuma.

Szinte újraválasztották a választási bizottságot

Az ukrán törvényhozók ezenkívül döntést hoztak a központi választási bizottság feloszlatásáról - ami az ellenzék egyik fő követelése volt -, s azonnal szavaztak az új összetételű bizottságról. A 15 fős bizottság tagjaira vonatkozólag Leonyid Kucsma elnök 19 nevet tartalmazó listát terjesztett elő, akik közül 14-en - köztük az elnök, Szerhij Kivalov - a feloszlatott bizottság tagjai voltak.

Viktor Juscsenko hívei a teremben kiabálva szégyenletesnek minősítették Krivalov jelölését. Az új központi választási bizottságban végül megmaradt az előző testület 11 tagja, csak 4 új tagot választottak.

Kucsma mindent azonnal aláírt

Leonyid Kucsma a szavazás befejezése után azonnal aláírta az új törvényeket.

Bohdan Gubszki, Juscsenko támogatója kijelentette, hogy történelmi döntés született, amivel véget lehet vetni az országban kialakult válságnak.

Feloldották a kéthetes blokádot

Feloldja az államigazgatás blokádját az ukrán ellenzék a szerdai parlamenti szavazás után, amely az alkotmányos reformokkal megnyitotta az utat a belpolitikai válság rendezése előtt.

A kormányépületek lezárása helyi idő szerint este hétkor fejeződött be. A blokád több mint két hete kezdődött, és megbénította a kormány működését.