Mátyás
-6 °C
1 °C

Mégsem biztos Juscsenko megmérgezése

2004.12.08. 21:21
Cáfolta szerdán az ukrán ellenzéki elnökjelöltet szeptemberben kezelő osztrák kórház egyik orvosa azt az előző napi kijelentését, miszerint gyilkossági szándékkal juttattak méreganyagot Viktor Juscsenko szervezetébe szeptemberben.
#alt#
2002
Cáfolta a Times című brit lapnak adott nyilatkozatát Nikolai Korpan osztrák orvos, hogy megmérgezték Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet a választások előtt. A Rudolfinerhaus bécsi klinikán Juscsenko kezelésének felügyeletét ellátó orvos azt állította: "Ma már bizonyosak vagyunk abban, hogy meg tudjuk erősíteni, milyen anyag okozta a betegségét."

Különleges célból

A mai napig semmiféle bizonyíték sincs Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelölt megmérgezésére - szögezte le szerdán Bécsben annak a magánklinikának a vezetője, ahol az ősz óta kétszer is kezelték a politikust.

Michael Zimpfer a - közel 130 éves múltra visszatekintő - Rudolfinerhaus kórházban tartott sajtóértekezleten megerősítette, továbbra is tisztázatlan, hogy mi okozta Juscsenko megbetegedését. A professzor az eddigi vizsgálatok után nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy belső eredetű okra vezethető vissza az ukrán politikus betegsége.

Viktor Juscsenkót szeptember 10-én szállították súlyos állapotban a bécsi klinikára, ahol 8 napig kezelték. Az orvosok a gyomor- és bélszervek, a fül gyulladását állapították meg, májdudort és arcidegbénulást diagnosztizáltak. Juscsenko 8 nap után tért vissza az elnökválasztási küzdelembe, amelyben kezelőorvosai által tartott katéterrel is tartott nagygyűlést.

Megetették, megitatták, beinjekciózták

#alt#
2004

Az egyik elmélet szerint Juscsenko dioxinmérgezést szenvedett. A Rudolfinerhaus orvosai korábban nem látták bizonyítottnak, hogy az ukrán politikust szándékosan megmérgezték volna.

Ha bebizonyosodna, hogy az ellenzéki elnökjelöltet megmérgezték, az megsemmisítő csapás lenne az ukrajnai választásokat elcsaló hatalomra. A csalások miatt a választások eredményét megsemmisítették, az ukrán legfelsőbb bíróság a második forduló megismétléséről döntött.