Ödön
2 °C
11 °C

Mégsem mérgezték meg az ukrán ellenzék elnökjelöltjét

2004.09.29. 12:34
Cáfolta a Viktor Juscsenko megmérgezéséről szóló híreket az ellenzéki ukrán elnökjelöltet ápoló bécsi kórház. A mérgezésről maga a jelölt számolt be, miután egy a jelenlegi államfőt bíráló beszéd közben fél oldalára lebénult. A választási kampány során Juscsenkót egyszer már le akarták szorítani egy autóútról, elsőszámú riválisára késsel támadtak.
Nem mérgezték meg Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet, jelentette ki a politikust kezelő bécsi kórház. Juscsenko a hónap elején állította, hogy az ukrán hatalom megmérgezte. Juscsenko az eset után a bécsi Rudolfinerhaus kórházba utazott kezelésre.

#alt#
2002
Az osztrák kórház közleményében nem elemezte Juscsenko betegségének okait. Mivel az ügyben számtalan hamis információ jelent meg, feladták "általános mértékletességüket" és a mérgezést cáfoló nyilatkozatot adtak ki, jelentette a BBC.

Ebéd a kémfőnökkel

Juscsenko egy parlamenti beszéd közben lett rosszul, arca vörösre váltott, nehézségei támadtak a beszéddel, úgy nézett ki, mintha fél oldalára lebénult volna, írja a BBC. Az elnökjelölt pont a Kucsma-rezsimmel szembeni fellépésre szólította az ellenzéki képviselőket, hangsúlyozva, hogy ezzel könnyen a hatalom politikai gyilkosságainak áldozataivá válhatnak. Példaként több ellenzéki politikus és újságíró máig rejtélyes halálát hozta fel.

#alt#
2004
A beszédet megelőző este Juscsenko az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat főnökével, Igor Smeskóval vacsorázott.

Durva kampány

Juscsenko állítása szerint már augusztusban is merényletet kíséreltek meg ellene. Ukrajnai kampánykörútja során autóját a gyanú szerint egy másik kocsi próbálta leszorítani az útról.

Juscsenko szoros versenyben van az ukrán elnöki címért a hatalom jelöltjével, Viktor Janukoviccsal. Janukovicsot a múlt héten

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?