Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Mégsem mérgezték meg az ukrán ellenzék elnökjelöltjét

2004.09.29. 12:34
Cáfolta a Viktor Juscsenko megmérgezéséről szóló híreket az ellenzéki ukrán elnökjelöltet ápoló bécsi kórház. A mérgezésről maga a jelölt számolt be, miután egy a jelenlegi államfőt bíráló beszéd közben fél oldalára lebénult. A választási kampány során Juscsenkót egyszer már le akarták szorítani egy autóútról, elsőszámú riválisára késsel támadtak.
Nem mérgezték meg Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet, jelentette ki a politikust kezelő bécsi kórház. Juscsenko a hónap elején állította, hogy az ukrán hatalom megmérgezte. Juscsenko az eset után a bécsi Rudolfinerhaus kórházba utazott kezelésre.

#alt#
2002
Az osztrák kórház közleményében nem elemezte Juscsenko betegségének okait. Mivel az ügyben számtalan hamis információ jelent meg, feladták "általános mértékletességüket" és a mérgezést cáfoló nyilatkozatot adtak ki, jelentette a BBC.

Ebéd a kémfőnökkel

Juscsenko egy parlamenti beszéd közben lett rosszul, arca vörösre váltott, nehézségei támadtak a beszéddel, úgy nézett ki, mintha fél oldalára lebénult volna, írja a BBC. Az elnökjelölt pont a Kucsma-rezsimmel szembeni fellépésre szólította az ellenzéki képviselőket, hangsúlyozva, hogy ezzel könnyen a hatalom politikai gyilkosságainak áldozataivá válhatnak. Példaként több ellenzéki politikus és újságíró máig rejtélyes halálát hozta fel.

#alt#
2004
A beszédet megelőző este Juscsenko az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat főnökével, Igor Smeskóval vacsorázott.

Durva kampány

Juscsenko állítása szerint már augusztusban is merényletet kíséreltek meg ellene. Ukrajnai kampánykörútja során autóját a gyanú szerint egy másik kocsi próbálta leszorítani az útról.

Juscsenko szoros versenyben van az ukrán elnöki címért a hatalom jelöltjével, Viktor Janukoviccsal. Janukovicsot a múlt héten