Sólyom visszadobta az amerikai vízummentességet

2008.10.20. 13:58
Adatvédelmi aggályok miatt visszadobta az amerikai-magyar vízummentességi megállapodásról szóló törvényt a parlamentnek Sólyom László. A köztársasági elnök azért aggódik, mert az amerikaiak magyar ujjlenyomat-adatbázisokban turkálhatnának. Az amerikaiak szerint Sólyom félreérti a helyzetet, nem is aggódnak a törvény életbe léptetése miatt.

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az amerikai vízummentességhez kapcsolódó bűnügyi célú adatcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt. A köztársasági elnök indoklása szerint a hivatalosan a "Magyar Köztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között, a bűncselekmények megelőzése és az ellenük való küzdelem terén folytatott együttműködés fokozásáról szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvény", aggályokat vet fel a személyes adatok védelméhez való jog szempontjából.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a megállapodás lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy bűnüldözési céllal megvizsgálják, egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat adatbázisban. Ugyanakkor a bűnügyi nyilvántartás hatályos magyar szabályai igen tág körben írják elő az ujjlenyomatok tárolását, például bűncselekmény elkövetésével nem vádolt személyek ujjlenyomatai is benne vannak a nyilvántartásban. Így az igen tág körű magyar ujjlenyomat adatbázis hozzáférhetővé tétele az amerikai hatóságok számára aggályokat vet fel.

Sólyom ezért arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak azután kösse meg, hogy az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait megnyugtatóan rendezte.

Sólyom vétója azt jelenti, alkotmányossági kifogásai nem voltak, hiszen akkor előzetes normakontrollra küldte volna az Alkotmánybíróságra. A parlament megteheti azt is, hogy bármilyen változtatás nélkül fogadja el újra a törvényt, és Sólyomnak ebben az esetben mindenképp ki kell már hirdetnie a jogszabályt.

A megállapodás kihirdetéséről szóló törvény hiányában nem léphet életbe a vízummentesség az Egyesült Államok és Magyarország között, válaszolta megkeresésünkre Jan Krc, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja. Krc szerint Sólyom aggályai egyébként alaptalanok, hiszen az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik az utazókra, az ujjlenyomatok lekérése a terroristák elleni küzdelem része - azaz az amerikai hatóságok nem szabadon szemezgetnek a magyar adatbázisban, hanem célzottan kérnek le adatokat, ha valamelyik amerikai nyomozóhatóság látókörébe kerül egy magyar állampolgár.

Krc egyébként nem aggódik a törvény elfogadása miatt. Mint mondta, Sólyom nem az Alkotmánybíróságon támadta meg a törvényt, hanem a parlamentbe küldte vissza, ahol ötpárti egyetértés van a kérdésben. Az amerikai nagykövetséget a magyar külügyminisztérium is arról tájékoztatta, hogy a törvény elfogadása nem jelent gondot.

George W. Bush október 17-én, pénteken jelentette be, hogy hat közép-európai országgal, köztük Magyarországgal szemben eltörlik a vízumkényszert. A megállapodás értelmében a magyar turistáknak és üzletembereknek a jövőben csak online kell regisztrálniuk az utazás előtt legalább 48 órával, és amennyiben személyük nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra, két éven át szabadon beutazhatnak legfeljebb 90 napra az országba. (A részletes szabálokról bővebben>>.) A vízummentesség életbe lépésének konkrét időpontját előreláthatóan egy hét múlva jelentik be.

Az Igazságügyi és rendészeti Minisztérium és a Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy sajnálattal vették tudomásul a köztársasági elnök döntését. "A minisztériumok mindenképpen jelezni kívánják, hogy a megállapodásban szabályozott bűnügyi együttműködés és információcsere a magyar jogban már hatályban lévő, az Európai Unió jogába is beillesztett Prümi Szerződés mintáját követi, amely a hatályos jogszabályok szerint törvényesen és megbízhatóan garantálja a bűnügyi nyilvántartások közötti adatcserét. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Külügyminisztériummal közösen, alaposan tanulmányozza a Köztársasági Elnök úr megállapításait, és ennek megfelelő javaslatot tesz majd" - áll közös közleményükben.