Szilárda
-4 °C
3 °C

Szinte bizonyos az amerikai vízummentesség

2008.09.03. 07:10
Magyarország washingtoni nagykövete szerint szinte bizonyos, hogy tíz százalék alatt lesz az elutasított amerikai vízumkérelmek aránya, így január 12-től várhatóan vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba. Somogyi Ferenc elmondta, hogy a szerződés részleteiről a felek folyamatosan egyeztetnek.

Szinte bizonyos, hogy a szeptember végén záruló amerikai pénzügyi évben az elutasított amerikai vízumkérelmek aránya Magyarországon tíz százalék alatt lesz, így január közepétől a magyarok is vízummentesen utazhatnak majd be az Egyesült Államokba, mondta Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet kedden.

"Semmi olyan információm nincs, ami akárcsak arra utalna, hogy ne kerülnénk tíz százalék alá (...) ez egy nagyon régóta tartó, lefelé irányuló tendencia" - közölte.

Emlékeztetett arra, a mutató már tavaly is épphogy meghaladta a vízummentesség feltételeként szabott küszöböt, 10,3 százalék volt. "Már hónapokkal ezelőtt mindenki biztosra vette, hogy alákerülünk" - tette hozzá.

A nagykövet elmondta, a vízummentességi program szinte már közös üggyé vált, és az amerikai fél nem jelezte, hogy bármilyen akadálya lenne a magyar vízummentességnek. Tájékoztatása szerint Amerikában a vízummentességi rendszer bejáratása folyamatban van, a bevezetés előtti utolsó simítások folynak. A magyar-amerikai vízummentességi szerződésről a felek folyamatosan egyeztetnek.

Somogyi Ferenc kifejtette, hogy az új rendszer bevezetésének céldátuma 2009. január 12-e, ez még beleesik a Bush-adminisztráció tágan értelmezett kompetenciájába. George Bush elnök mandátuma január 20-án jár le, aznap iktatják be az új elnököt.

A rendszer életbe léptetését korábban december végére tervezték, de későbbre halasztották, mert karácsony és újév tájékán a szokásosnál nagyobb a forgalom, és sokkal nagyobb visszhangot kapna, ha valamilyen hiányosságra, gondra esetleg akkor derülne fény.

Bush júniusban úgy nyilatkozott, hogy a vízummentes beutazás szabályai megkönnyítik majd az Egyesült Államokba látogatók dolgát, hiszen a papírmunkát még utazás előtt elektronikus úton el lehet intézni.

Jelenleg 27 állam - Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr - polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal - köztük Csehországgal és Magyarországgal - írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz való csatlakozásról. A program szerint a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak vagy a diákoknak továbbra is kell majd vízumot váltaniuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!