Arabellenes gyűlöletkitörések Amerikában

2001.09.13. 12:15
Név szerint azonosítottak négy arabot, akiket a bostoni gépeltérítésekkel gyanúsítanak. Az FBI információi alapján a német rendőrség három hamburgi lakásban tartott házkutatást a terroristák nyomait keresve. A tálib kormányzat cáfolta, hogy házi őrizetbe helyezték volna Oszama bin Ladent. A World Trade Center romjai alól eddig 82 holttestet emeltek ki, 16 embert sikerült azonosítani. Meghatározatlan időre elhalasztják a kereskedelmi járatok közlekedésére vonatkozó tilalom feloldását.
  • Áll a tőzsde, a légi forgalom New Yorkban a tőzsde csütörtökön is zárva marad. Kommentátorok megjegyzik: az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság óta nem volt arra példa, hogy a tőzsdén kettőnél több egymást követő munkanapon szünetelt volna a kereskedés. Szintén nem nyitották meg teljesen a polgári légi forgalom előtt az Egyesült Államok légterét, de a kormányzat lehetővé tett annyit, hogy a megszigorított biztonsági intézkedéseknek megfelelni képes légitársaságok és repülőterek elindítsák, illetve fogadják az átirányított járatokat, illetve a külföldön rekedt utasokat.

    >> Megnyugodtak a pénz- és tőkepiacok

  • Kárszemlén az elnök George Bush amerikai elnök szerda este ellátogatott a Pentagonhoz. A későbbi napok valamelyikén a New York-i terrorcselekmény helyszínét is felkeresi, de ennek időpontját még nem tűzték ki.

  • Csökkentett riadókészültség Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy csökkentik a hadsereg riadókészültségének fokát: az eddig érvényes, legmagasabb fokozatú D (delta) készültség helyébe szerda estétől az egy fokozattal alacsonyabb, a C (charlie) készültség lépett.

  • Súlyos kártérítési összegek A világ különböző biztosítói minden idők egyik legnagyobb összegű, tíz-tizenöt milliárd dolláros kártérítését fizethetik ki majd a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak pusztulása miatt. Az amerikai kongresszus már jóváhagyta azt a 20 milliárd dolláros pénzügyi csomagot, amelyet az ország vezetése kért a katasztrófa következményeinek elhárítására és a helyreállításra. A helyreállítási terv végrehajtását csütörtöktől meg is kezdték.

  • Arabellenes gyűlöletkitörések Amerikában Egy demokrata képviselő azt kérte a lakosságtól, hogy lépjenek fel az amerikaiak körében terjedő parttalan arabellenesség miatt. Texasban egy muzulmán mecset ablakait betörték szerdán. Virginiában egy mecset üzenetrögzítőjén gyűlölködő üzeneteket hagytak. Washington állam egyik börtönében verekedés tört ki muzulmánok és más vallásúak között. New Jersey-ben egy szikh férfi autóját és házát kővel dobálták meg. A rendőrség New Yorkban letartóztatott egy férfit, mert arabokat fenyegetett.

  • Cseh polgári repülési tilalom Csehország légterében csütörtök déltől tilos a magángépek repülése. A döntést az a prágai válságstáb hozta, amely az egyesült államokbeli terrortámadások után alakult.

  • Bombariadó Szentpétervárott Szentpétervárott csütörtökön bombariadót rendeltek el az amerikai konzulátuson, mert egy ismeretlen telefonáló azt közölte: az épület déli 12 órakor a levegőbe repül. Oroszország - Vlagyimir Putyin elnöke rendelete értelmében - éppen 12 órakor adózott egyperces néma gyászszünettel az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadások áldozatai emlékének.

  • A berlini rendőrség robbanóanyagot keres A berlini rendőrség az amerikai nagykövetség közelében kutyákkal keresi a robbanóanyagra utaló nyomokat. Gyanússá vált ugyanis egy brit rendszámú, az út mentén leparkolt teherautó - nyilatkozta egy szóvivő a dpa-nak. A környéket még nagyobb körben lezárták, megkülönböztető kék fénnyel járművek érkeztek a helyszínre. Az amerikai áldozatok emlékére az Unter den Linden sugárúton tartott nagygyűlést, melyet a német szakszervezeti szövetség szervezett, félbe kellett szakítani.

    Korábbi hírösszefoglalóink:
    Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők
    Vért adnak Amerikának a palesztinok
    Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
    Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén
    Pearl Harbor II: terrortámadás az Egyesült Államok ellen