Kornél értékel

2000.12.15. 14:53
Magyar bajnoki döntő ide (megnyert első meccsel), sérülés oda (feldagadt boka, minden bizonnyal kihagyni kényszerülő második mérkőzés), Dávid Kornél továbbra is elmondja véleményét az NBA rájátszásáról. Az elmúlt héten véget ért az első kör, sőt a konferenciák elődöntői is megkezdődtek. A küzdelem pedig egyre fokozódik.

Barátok a pályán

A Philadelphia továbbjutásában nagy szerepe van Kukocnak
Több olyan játékos is szerepel a rájátszásba jutott csapatok között, akikkel szorosabb kapcsolatban álltam. Az egykori chicagói Brant Barryvel nagyon jó kapcsolatban voltam, sajnálom kiesésüket a Seattlevel. A Sonics majdnem meglepetést okozott, de a rutinos Utah - ha nehezen is - de hozta az ötödik meccset. Toni Kukoc azonban nagyobb sikerrel járt. A Philadelphia továbbjutásában nagy szerepe van a rutinos Kukocnak, aki vezéregyénisége a hetvenhatosoknak. Csapattársam nem volt Radoslav Nesterovic, az újonc-táborban viszont négy napig össze voltunk zárva. Vele is jóban voltam, így a Minnesota kiesése is fáj.

Miller, a megmentő

Miller jókor volt a jó helyen
Keleten a Miami és a New York már a múlt hét végén bebiztosította továbbjutását és azóta nem is játszottak. Ezen párharc legfontosabb híre az elmúlt hétről, hogy a Heats védője, Tim Hardaway visszatér. Ez pedig bizonnyal még jobbá teszi Pat Riley gárdájának a játékát, de hogy ez mire lesz elég az ,,örökrangadón", azt szerintem senki nem tudja. Az Indiana viszont egy pár pluszmeccset volt kénytelen játszani a rájátszás leggyengébb csapata ellen (a leggyengébb az alapszakaszban szerzett győzelmek alapján értendő). Ha nincs Reggie Miller, a keleti konferencia győztese könnyen kieshetett volna. De Miller jókor volt a jó helyen (ez az a bizonyos, sokszor emlegetett rutin) és az elődöntőbe dobta csapatát.

Ott pedig már várta őket a Philadelphia, a már említett Toni Kukoc csapata. Az első meccset simán hozta a Pacers, köszönhetően a Miller (ki más...)-Rose duó 80 pontjának. Ez a szenzációs teljesítmény - hogy két játékos is 40 pontot dobott - erőt adhat a továbbiakra. A kérdés most az, hogy a viszonylag súlyos vereséget mennyire tudja feldolgozni a 76ers. Ha sikerül nekik, szorossá tehetik a küzdelmet, ellenkező esetben sima lesz a párharc. Azt tippelem, hogy a rájátszásban kevés rutinnal rendelkező Allen Iverson többször el fogja veszteni a fejét. Ezt a terhelést, miszerint mindenki tőle várja a ,,megváltást", nem tudom, mennyire bírják az idegei. Tény, hogy az első összecsapáson felment nála a pumpa és a bírók ki is állították. De ha nyugodt tud maradni, egymaga dönthet el mérkőzéseket.

Favoritok kínkeserves győzelme - és sima veresége

Nyugaton óriási meglepetés a San Antonio korai kiesése. Azt sejteni lehetett, hogy a Spurs címvédésére nincs nagy esély, de az első körben való búcsúzásra nincsen jobb szó, minthogy döbbenet. Mindenki egy nevet emleget: Tim Duncan. És azt kell mondanom, igazuk is van. Duncan ennyit jelent a bajnoknak, a tavalyi döntő MVP-je nélkül Robinson csupán fél-óriás. Ráadásul David is hullámzó teljesítményt nyújtott, voltak nagyon jó meccsei, de akadtak gyengébb szereplései is. Jason Kidd visszatérése a negyedik találkozón a teljesítményén kívül nagy lelki pluszt is jelentett a Sunsnak.

A Los Angeles esélyt sem adott Webberéknek
A Lakers második meccsét is elvesztette Sacramentoban, ami bár meglepetés, de semmiképpen nem mérvadó. A múlt héten már szó volt a Kings fanatikus közönségéről, akik másodszor is kitettek magukért. Az ötödik derbin azonban kiütközött a tudásbeli különbség. Phil Jackson ellen többen is szót emeltek, és feltették a kérdést: vajon a mester ki tudja-e hozni a maximumot csapatából tétmeccsen is. Nos, a döntő meccs mindenkinek választ adott. A Los Angeles esélyt sem adott Webberéknek, Jackson nagyon jól ,,felspannolta" játékosait. Érzésem szerint a Phoenix sem lesz képes nyerni a Staples Centerben, ami már elég lehet(ne) a Lakers továbbjutásához. A Suns azonban - bár jobb csapat a Sacramentonál, de - jóval ,,halkabb" közönséggel rendelkezik, így akármikor kikaphat hazai pályán is. Bár Jason Kidd újra egészséges, a tippem az, hogy ez az összecsapás nem fog hét meccsig tartani.

A Portland-Minnesota párharc viszonylag sima volt. Bár a kevés pont és a szoros eredmények nem ezt mutatják, de a T'Wolvesban nem fedeztem fel átütő erőt. Igazi ,,kétemberes" csapat, akik szinte mindent Garnettre és Brandonra építenek. KG két tripla-duplája egyébként még úgy is óriási teljesítmény, hogy viszonylag kevés pontot dobott a négy találkozón. Ez a csapat azonban jövőre igen sokra viheti, mindenképpen oda kell rájuk figyelni!

Az Utah ötmérkőzéses drámája is a meglepetések közé sorolandó. A Jazz szintén nem mutatott meggyőző teljesítményt, nem úgy, mint közönsége. Salt Lake Cityben évek óta a liga legjobb szurkolóserege gyűlik össze és erre most igencsak szükség is volt.

A kérdés most már csak az, hogy ez a buzdítás elég lesz-e az erős Portland ellen és hogy vajon meddig bírják az öregfiúk.

Továbbra is Lakers

Bármennyire szenvedett a Los Angeles az első körben, nálam továbbra is ők a favoritok. Phil Jackson ,,háromszög-taktikája", Kobe Bryant és a szinte biztos MVP, Shaq O'Neal érzésem szerint elég kell, hogy legyen az aranygyűrűhöz. Tehát továbbra is három esélyessel számolok: a Lakers, a Lakers és a Lakers.