Piroska
-10 °C
1 °C

Elbúcsúzott a világelső

2001.01.19. 00:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Nyugalmas csütörtöknek indult az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság negyedik napja, hogy aztán magyar idő szerint fél kettőkor bekövetkezzen a legnagyobb szenzáció, a küzdelemsorozat a brazil Gustavo Kuerten nélkül folytatódik tovább. Kuerten ugyanis öt szettes csatában - 6:4, 4:6, 3:6, 6:2, 7:9 - több mint két órás találkozón alulmaradt a brit Greg Rusedskivel szemben.
Az esti programba sorolták a brazil Kuertent, akinek eddig nem sok babér termett Melbourne-ben. Eddig négyszer állt rajthoz, de a második fordulón még egyszer sem jutott túl. Most először játszhatott azonban első kiemeltként, vagyis a világranglista első helyezettjeként. Népes szurkolótábora, valamint alighanem ő maga is abban reménykedett, hogy megszakad a rossz sorozat, és bejut a harmadik körbe.

A Küzdelemsorozat a brazil Gustavo Kuerten nélkül folytatódik tovább.
Az ellenfele nem éppen kellemes partner volt ehhez ezen a gyors talajon, hiszen az adogatógép, Rusedski tartotta egy időben a világrekordot, ami a szervák gyorsaságát illeti. Rusedski a dél-afrikai Ondruskát verte ezt megelőzően négy játszmában.

Az első szett ezúttal Kuertené lett, de a játékában már akkor sem volt meg a türelem, de még így is felülkerekedett ellenlábasán. A második és a harmadik játszmát viszont elbukta - rettenetesen idegesen játszott -, hogy aztán a negyedikben jelezze, nem adja meg könnyen magát. A színvonal ekkortájt igen sok kívánnivalót hagyott maga után, folyamatos kapkodás uralkodott a pályán, egymás hibáiból éltek, jó ha tíz percenként volt egy labdamenet, amikor négyszer-ötször is beleértek a felek a labdába. Nem csoda, ha a négy játszmát alig több mint egy és háromnegyed óra alatt "lezavarták". (Csak emlékeztetőül: Kuti Kis Rita győztes meccse 2 óra kilenc percig tartott, és az három játszmás volt.)

Aztán jöhetett a mindent eldöntő szett. Kuerten ebben a műfajban pár éve legyőzhetetlennek számított, amikor diadalmaskodott a Roland Garroson sorra nyerte meg az ötjátszmás csatákat. Ebben a felvonásban aztán a tenisz minden szépségét bemutatták a riválisok. Gyönyörű elütések, nagyszerű hálócsaták. Így jutottak el öt-ötig. Innentől pedig talán egy dramaturg sem tudta volna jobban megrendezni a végjátékot. Kuerten hozta saját adogatását, úgy hogy egy minimum harminc centis túlütését nem vettek észre a vonalbírók. Rusedski azonban nem zökkent ki, bár kétszer is saját adogatógémjében kettős hibát vét, meccslabdát hárít.

Greg Rusedski illendően búcsúztatta a világelsőt
Aztán elnyerte ellenfele adogatását, de a sajátjával képtelen volt élni, megint egyenlő lett, 7:7. Úgy tűnt Kuerten talpra áll, negyven semmire vezetett, de egy kettős hiba kizökkentette, öt labdát veszített zsinórban, no meg a kedvét is, és így nem csak a saját adogatása, hanem a meccs is elment, mert Rusedski már engedte meg magának azt a luxust, hogy hagyja kiegyenlíteni a brazilt.

Volt még egy másik öt játszmás "ütközet" csütörtökön, Jevgenyij Kafelnyikov - 6:2, 3:6, 3:6, 6:3, 6:0 - ily módon verte a német Kiefert, aki már többször megleckézette őt, legutóbb éppen pár hete. A kiemeltek közül búcsúzott még a tizenegyedik helyen rangsorolt argentin Squillari. Hewitt három játszmában nyert (7:5, 7:6, 6:4) - a német Haas ellen -, a svéd Norman is simán átgázolt (7:5, 7:6, 6:0) a francia Santorón, a spanyol Moya ugyancsak megerőltetés nélkül nyert (6:2, 6:1, 6:3) a szebb napokat is megélt svájci Rosset ellen. Az örök ígéret ukrán Medvegyev is búcsút intett a további küzdelmeknek.

A hölgyeknél Hingis mindössze egy gémet engedélyezett a belga Callens-nek (Marosinak kettőt). Amelie Mauresmo, a Williams lányok, Coetzer, Pierce, valamennyien játszmavesztés nélkül léptek a harmadik fordulóba. Egyedül az orosz Gyementyijeva kényszerült három szettes küzdelemre.

A negyedik napon tehát már megszületett az első világszenzáció, gyanítható, hogy lesz még néhány.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.