Elbúcsúzott a világelső

2001.01.19. 00:45
Nyugalmas csütörtöknek indult az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság negyedik napja, hogy aztán magyar idő szerint fél kettőkor bekövetkezzen a legnagyobb szenzáció, a küzdelemsorozat a brazil Gustavo Kuerten nélkül folytatódik tovább. Kuerten ugyanis öt szettes csatában - 6:4, 4:6, 3:6, 6:2, 7:9 - több mint két órás találkozón alulmaradt a brit Greg Rusedskivel szemben.
Az esti programba sorolták a brazil Kuertent, akinek eddig nem sok babér termett Melbourne-ben. Eddig négyszer állt rajthoz, de a második fordulón még egyszer sem jutott túl. Most először játszhatott azonban első kiemeltként, vagyis a világranglista első helyezettjeként. Népes szurkolótábora, valamint alighanem ő maga is abban reménykedett, hogy megszakad a rossz sorozat, és bejut a harmadik körbe.

A Küzdelemsorozat a brazil Gustavo Kuerten nélkül folytatódik tovább.
Az ellenfele nem éppen kellemes partner volt ehhez ezen a gyors talajon, hiszen az adogatógép, Rusedski tartotta egy időben a világrekordot, ami a szervák gyorsaságát illeti. Rusedski a dél-afrikai Ondruskát verte ezt megelőzően négy játszmában.

Az első szett ezúttal Kuertené lett, de a játékában már akkor sem volt meg a türelem, de még így is felülkerekedett ellenlábasán. A második és a harmadik játszmát viszont elbukta - rettenetesen idegesen játszott -, hogy aztán a negyedikben jelezze, nem adja meg könnyen magát. A színvonal ekkortájt igen sok kívánnivalót hagyott maga után, folyamatos kapkodás uralkodott a pályán, egymás hibáiból éltek, jó ha tíz percenként volt egy labdamenet, amikor négyszer-ötször is beleértek a felek a labdába. Nem csoda, ha a négy játszmát alig több mint egy és háromnegyed óra alatt "lezavarták". (Csak emlékeztetőül: Kuti Kis Rita győztes meccse 2 óra kilenc percig tartott, és az három játszmás volt.)

Aztán jöhetett a mindent eldöntő szett. Kuerten ebben a műfajban pár éve legyőzhetetlennek számított, amikor diadalmaskodott a Roland Garroson sorra nyerte meg az ötjátszmás csatákat. Ebben a felvonásban aztán a tenisz minden szépségét bemutatták a riválisok. Gyönyörű elütések, nagyszerű hálócsaták. Így jutottak el öt-ötig. Innentől pedig talán egy dramaturg sem tudta volna jobban megrendezni a végjátékot. Kuerten hozta saját adogatását, úgy hogy egy minimum harminc centis túlütését nem vettek észre a vonalbírók. Rusedski azonban nem zökkent ki, bár kétszer is saját adogatógémjében kettős hibát vét, meccslabdát hárít.

Greg Rusedski illendően búcsúztatta a világelsőt
Aztán elnyerte ellenfele adogatását, de a sajátjával képtelen volt élni, megint egyenlő lett, 7:7. Úgy tűnt Kuerten talpra áll, negyven semmire vezetett, de egy kettős hiba kizökkentette, öt labdát veszített zsinórban, no meg a kedvét is, és így nem csak a saját adogatása, hanem a meccs is elment, mert Rusedski már engedte meg magának azt a luxust, hogy hagyja kiegyenlíteni a brazilt.

Volt még egy másik öt játszmás "ütközet" csütörtökön, Jevgenyij Kafelnyikov - 6:2, 3:6, 3:6, 6:3, 6:0 - ily módon verte a német Kiefert, aki már többször megleckézette őt, legutóbb éppen pár hete. A kiemeltek közül búcsúzott még a tizenegyedik helyen rangsorolt argentin Squillari. Hewitt három játszmában nyert (7:5, 7:6, 6:4) - a német Haas ellen -, a svéd Norman is simán átgázolt (7:5, 7:6, 6:0) a francia Santorón, a spanyol Moya ugyancsak megerőltetés nélkül nyert (6:2, 6:1, 6:3) a szebb napokat is megélt svájci Rosset ellen. Az örök ígéret ukrán Medvegyev is búcsút intett a további küzdelmeknek.

A hölgyeknél Hingis mindössze egy gémet engedélyezett a belga Callens-nek (Marosinak kettőt). Amelie Mauresmo, a Williams lányok, Coetzer, Pierce, valamennyien játszmavesztés nélkül léptek a harmadik fordulóba. Egyedül az orosz Gyementyijeva kényszerült három szettes küzdelemre.

A negyedik napon tehát már megszületett az első világszenzáció, gyanítható, hogy lesz még néhány.