Kuti Kis emelt fővel búcsúzott

2001.01.17. 19:08
Kuti Kis Rita számára nem sok jót ígért az orosz Anna Kurnyikova elleni mérkőzés, hiszen a torna nyolcadik kiemeltje volt a találkozó egyértelmű esélyese. A vereség - 6:3, 6:4 - ellenére azonban voltak biztató jelei a vereségnek, hiszen a harmadik játszmában 4:1-re vezetett a magyar lány.
Kuti Kis Rita
Tavaly az Austral Openen Kuti Kis Rita bejutott a második fordulóba, idén is ennyire futotta erejéből. Leegyszerűsítve, tömören ennyi történt csupán, ám azért ennél jóval több. Kuti Kis Rita tavaly a tehetséges Jelena Dokicsot búcsúztatta el az első kanyarban, és az akkor még ausztrál színekben versenyző hölgy dühösen azt nyilatkozta, hogy nem fogja sokra vinni riválisa, sohasem lesz nagy teniszező, mert nincsenek meg benne azok a képességek, amelyek az átlag fölé emelik. Mi persze másként látjuk.

Már az nagy szám, hogy Rita tavaly legyőzte Jennifer Capriatit, WTA-tornát nyert, Roland Garroson a harmadik fordulóig jutott. Kuti Kis Rita 22 éves, a nagy lehetőség még mindig előtte van, és azt szomorúan nyugtázhatjuk, hogy előtte is maradt az Austral Openen. Talán ennyi következtetést lehet levoni ebből az eredményből.

Anna Kurnyikova
Borzasztó időszakon van túl, edzőt váltott, ezt az évet is elképesztően gyengén kezdte, két sima vereséggel rajtolt már Ausztráliában. Most azonban a legjobbkor nyert. Az olasz Schiavone ellen drámai csatában diadalmaskodott, ám Kurnyikova ellen elfáradt a legdöntőbb pillanatokban, pedig ellenlábasa is meglehetősen sokat hibázott. Jóllehet 3:3-ig tartotta magát, aztán percek alatt elvesztette az első játszmát. A második elején azonban ő került fölénybe, 4:1-es vezetés, de a holtpont a legrosszabbkor következett Rita produkciójában. Innentől egy gémet sem volt képes nyerni, így nem mondhatja el magáról, hogy egy játszmát elrabolt a minden bizonnyal legszebb - és biztosan legtöbbet fényképezett - teniszezőnőtől. 61 perc alatt adta meg magát.

Kuti Kis mindazontáltal az alapvető célját elérte: továbbjutott, így nem kell számolnia azzal, hogy jelentősen hátracsúszik a világranglistán. Megvédte a szerzett pontjai egy részét, és így ha gyengébb is a formája, tartósan maradhat a legjobb százban. Edzője, Krasznai Zoltán - Szeles Mónika korábbi edzőpartnere - reméli, még előrébb is léphet, rövidesen talán a legjobb harminc közé masírozhat.

A hölgyeknél és a férfiaknál is elbúcsúzott két kiemelt. A hölgyeknél simán kiesett a spanyol Conchita Martinez, a férfiaknál a tavalyi Davis Kupa döntőjének hőse, Juan Carlos Ferrero öt játszmában veszített az ausztrál Ilie ellen. A többi nagy esélyes továbbjutott, mégha némelyikük nehezen is. Pete Sampras két rövidített játszma után elbukta a harmadikat, hogy aztán a negyedikben 7:5-re verje a cseh Bogdan Ulihrachot. Agassi mindössze öt gémet vesztve masírozott tovább, Szafin elbukott ugyan egy játszmát, de ő is megnyugtató formában van. A 2. kiemelt címvédő Lindsay Davenport is játszmavesztés után jutott a következő fordulóba...