Agassi megvédheti, Davenport nem

2001.01.25. 19:15
Aligha örültek volna jobban bárminek az ausztrálok, mint annak, hogy a férfi egyes döntőjében érdekeltek lesznek. Patrik Rafter azonban nagy csatában alulmaradt a címvédő André Agassival szemben. Az ausztrál versenyző még sohasem jutott be az elődöntőbe hazai pályán, ez most sikerült neki, ám a nagyobb bravúrra még várni kell. A hölgyeknél Martina Hingis a jobbnak tartott Williams testvért imponáló magabiztossággal verte, míg Capriati Davenportot múlta felül.
Patrik Rafter korántsem produkált meggyőzően az Austral Open előtt. Az egyik előtornán pocsékul játszott, akkor még azt is megkockáztatta, hogy abbahagyja, nincs már értelme kínlódnia, mert a sikerektől nagyon messze van. Az említett tornát amúgy André Agassi nyerte, a döntőben Kafelnyikovnál bizonyult jobbnak.

Andre Agassi
Már a döntőben
Aztán az önmagát leíró Rafter feltámadt, a britek üdvöskéjét Henmant nagyon simán verte, és maga is bizakodó lett. Az nyilvánvaló volt, hogy az igazi megméretés ez a találkozó lesz számára, miután a szlovák Hrbaty szoros játszmákban nyert.

Rafter nem is kezdett rosszul, de ezen a tornán Agassi eddig mindössze egy szettet veszített, így Rafternek mindenképpen tudása legjavát kellett nyújtania. Az első játszmában, a legfontosabbkor veszítette el saját adogatását, és már el is úszott a játszma a hazai nézők nagy bánatára(5:7). Rafter azonban feltámadt, simán nyerte a másodikat(6:2), míg a harmadikban a rövidítésben nem ismert kegyelmet.

Agassi talán megérezte a veszélyt, és tudott újítani játékán. Mindkét hátralévő játszmát hozta(6:3, 6:2), és ezzel a döntőbe jutott, így alkalma nyílott arra, hogy ismét elfoglalja a trónt, amit tavaly kaparintott meg magának.

A másik címvédőnek, Lindsay Davenportnak viszont már nincs esélye, hogy ismét az első legyen. Az a Jennifer Capriati volt jobb nála, aki ezt megelőzően Szelest búcsúztatta, és akkor már érezhető volt, hogy Barcelona olimpiai bajnoka ebben az évben régi arcát mutatja. Egy kicsit talán le is becsülte őt a második helyen kiemelt Davenport - vesztére.

Martina Hingis
Simán nyert Serena ellen
A már Kurnyikova ellen is meglehetősen álmosan kezdő Davenportot igencsak meglepte Capriati, tüstént a meccs elején vezetést szerzett, és azt nem is engedte ki a kezéből(6:3). A második jóval szorosabb volt, de a meccs képében nem történt változás. 76 perc alatt ért véget az ütközet, és vita nem férhetett hozzá, hogy nem érdemtelenül jutott a döntőbe Capriati.

Felfokozott várakozás előzte meg a másik a női elődöntőt, hiszen szerdán elképesztően magas színvonalú és drámai mérkőzésen nyert Hingis Serena Williams ellen. A szakértők úgy tartják, hogy egyik legnagyobb győzelmét aratta a svájci lány. 4:1-ről és semmi negyvenről állt talpra. Az előbb rangsorolt Williams lánnyal feltételezhetően még nehezebb dolga lesz, gondolhattuk, ám olyan simán nyert Hingis, mintha egy selejtezőből felkerült versenyző ellen mérkőzött volna. 6:1, 6:1 lett a vége, csupán 53 percet töltött a pályán a világranglista első helyezettje. (Csak emlékeztetőül: Marosi Katalin ugyanilyen arányban kapott ki tőle.)

Venus Williams túl sokat kockáztatott, a labdái rendre vonalon túlra szálltak, és Hingis ellen nem lehet ezt a luxust megengedni senkinek. Párosban viszont vigasztalódhatott a testvérpár, hiszen a Hingis-Szeles duót 7:5, 6:2-re verték. A döntőben a Mandula Petráékat kiütő Davenport-Morariu pár vár rájuk...