Ördögi pillanatok Montrealban

2001.02.07. 16:32
Két nappal a bajnokság félidejét is jelzô All Star gála után ismét éles meccsekkel folytatódott az NHL alapszakasza. A 120. játéknap legjobb teljesítménye a Devils nevéhez fűzôdik: az Ördögök kevesebb mint negyedóra alatt ütötték ki Montrealban a Canadienst.
Hiába került amerikai tulajdonba a kanadai hoki szeme-fénye, a Canadienscsapatnak ettôl semmivel sem megy jobban. A New Jersey ellen például alig helyezkedtek el a szurkolók a lelátón, máris null-négy állt az eredményjelzôn. Alex Mogilnij idénybeli huszonnyolcadik és huszonkilencedik találatát szerezte ezen attak alatt, míg Bobby Holik és Brian Rafalski két-két asszisztot jegyzett a nagy roanásban, mely mindössze 12:05 percig tartott. A hátralévô idôben már semmi sem történt a jégen, a vendégek nem akartak, a hazaiak nem tudtak jobban játszani, így a hatvan perc egyetlen kérdése az maradt, hogy Martin Brodeur (az All Star gálán a harmadik harmadban védhette az észak-amerikai gárda kapuját) ketrece érintetlen marad-e. Nos, pajeszos klasszis 27/27-tel zárt, s így elkönyvelhette idei ötödik, míg karrierje negyvenhetedik (!) shutouját.

Martin Brodeur
az All Star gálán a harmadik harmadban védhette az észak-amerikai gárda kapuját
Korán eldöntötte a két pont sorsát a Buffalo is, mely a Madison Square Gardenben vendégszerepelt. A Rangers rendkívül enerváltan játszott, így a Szablyák Stu Barnes, Miro Satan és Dave Andreychuk vezérletével - az elsôbbi kettô egy-egy gólt és passzt, míg utóbbi két asszisztot jegyzett - könnyedén verték a Parkcsôszöket. A vendégkapuban egyébként - akárcsak Montrealban - egy All Star védett, Dominik Hasek 24/27-tel jöhetett le a jégrôl. Denverben, a csillagok csatájában a szakemberek Bill Guerint látták a legjobbnak, aki ezúttal egyletében bizonyította rátermettségét. Az idei MVP két ponttal (egy-egy gól és elôkészítés) vette ki a részét a Bocsok Philadelphia elleni sikerébôl, mellette a vasárnap szintén a Pepsi Arena közönsége elôtt fellépô Jason Allison tűnt ki két asszisztjával. A Phillyben ezúttal nem az All Star Roman Cechmanek, hanem a tavalyi sikerek egyik letéteményese, Brian Boucher jutott szóhoz.

Mindössze kilenc másodperc hiányzott a Colombusnak, hogy kétvállra fektesse a St. Louist. Ron Tugnutt eszén egyszerűen nem tudtak túljárni a vendégcsatárok, a tavaly még Pittsburghben parádézó portás 59:51 percnél 33/34-es mutatóval dicsekedhetett. Ekkor azonban jött a Blues Turgeon, Drake, Young sora, mely az elsô vendéggólt is összehozta, s utóbbi megszerezte második gólját a meccs során. A hosszabbításban aztán már érintetlenek maradtak a kapuk. Veretes névsor díszelgett Detroitban a gólszerzôk felirat mellett: a Red Wings Martin Lapointe, Steve Yzerman, Brendan Shanahan és Szergej Fjodorov góljaival verte az Ottawát, mely egyetlen percig sem tudta szorossá tenni a meccset.

Hiába hívták meg a denveri gálára Jevgenyij Nabokovot, a Cápák kazah-orosz kapusát, miután Steve Shields teljesen felépült sérülésébôl, az újoncnak számító hálóôr - hivatalosan "rookie", ám tavaly, a rájátszásban már szóhoz jutott - a padra került. Shields nem is védett rosszul a Flames elleni derbein, melyen a két csapat az elsô játékrészben 135 másodperc alatt kialakította a végeredményt: elôbb Sundström szerzett vezetést a San Josénak, majd a Calgary következeztt, Jarome Iginla egyenlített. Éppen ellentétes meccset láthattak a nézôk Tampában, ahol a hazaiak harminc perc elteltével még vezettek a Minnesota ellen, ám a Wild az utolsó harmadban Szergej Krivokraszov (egy-egy gól és passz) vezérletével egy hármast vágott a Lightningnak. Túlóráztak a csapatok Los Angelesben is, ahonnét végül a Chicago Steve Sullivan duplájának és Jocelyn Thibault védéseinek köszönhetôen (37/40) ponttal távozhatott. A Kingsben Luc Robitaille idénybeli huszonhatodik gólját szerezte.