Szeles visszavágott Capriatinak

2001.02.26. 17:44
Magyar szempontból nem alakultak rosszul a múlt hét tenisztornáinak eredményei. Igaz, a végső győzelmet nem sikerült megszereznie Kuti Kis Ritának Bogotában, de már az is hatalmas bravúr, hogy egyáltalán a döntőig eljutott. Kapros és Marosi is nagyszerűen helytállt. A férfiaknál Rotterdamban meglepetés született, Sampras már idejekorán búcsúzott Memphisben, Kuerten viszont ismét tornát nyert.
Bogotában a 170 ezer dollár összdíjazású tornán Kuti Kis Rita (85.) szerencsés sorsolást kapott, és élni is tudott a kínálkozó lehetőséggel, magabiztosan jutott be a döntőbe. Ott azonban a világranglista 29. helyezettje, Paola Suarez legyőzte, méghozzá különösebben nagy erőfeszítések nélkül(6:2, 6:4). Kuti Kis egyetlen WTA-torna győzelmét épp az argentin hölgy ellen aratta tavaly Sao Paolóban, ezúttal azonban sikerült a revansra.

Kuti Kis Rita
Krasznai Zoltán - korábban Szeles Mónika mellett tevékenykedett -, Kuti Kis Rita edzője az Indexnek elmondta: teljesítették a célt. Amikor novemberben elkezdtek egymással dolgozni, akkor már sejtették, hogy nehéz lesz ez az időszaka az idénynek, hiszen Ritának több mint kétszáz világranglista pontot kell megvédenie két hét leforgása alatt.

A helyzet nem tűnt kilátástalannak, de az feltétlenül aggodalomra adott okot, hogy Rita a tavalyi év második felében alig nyert meccset, és a súlya is elszaladt. Rita viszont nagy akaraterővel vágott neki a felkészülésnek, és eddig a jelek arra mutatnak, hogy nem volt eredménytelen lépés az edzőváltás.

Nos, száznál többet hozott össze Bogotában, ami mindenképpen biztató, ezáltal él a remény, állandósíthatja a helyét az ötvenedik-hatvanadik hely környékén a világranglistán. Acapulcóban bízunk a hasonló folytatásban.

Marosi Katalin a nyolcig jutott, őt Torrens Valéro múlta felül(6:3, 6:0), akit az elődöntőben Kuti Kis leckéztetett meg(6:4, 6:1). Kapros Anikó ugyancsak a nyolcig jutott Oklahomában, mégpedig a selejtezőből indulva. Cara Blacket (39.) és Jana Nejedlyt (77.) is megverte - nem akármilyen skalpok -, a szlovák Hantuchovával azonban már nem bírt.

Szeles Mónika
A döntőben Szeles Mónika három játszmás nagy csatában visszavágott Jennifer Capriatinak (6:3, 5:7, 6:2) az Austral Openen elszenvedett vereségéért. Szeles első diadalát aratta ebben az évben. Hingis Dubaiban bizonyította - több mint félmillió dollár volt a tét -, hogy remek formában van, a döntőben a francia Tauziat ellen nyert - két szettben.

Az egykor szebb napokat látott francia Nicolas Escudé ahhoz képest, hogy csupán néhány meccset szeretett volna játszani a rotterdami 850 ezer dolláros tornán, elhódította a bajnoki címet. A döntőben a svájci Roger Federer volt az ellenfele, aki az utóbbi három hétben szinte valamennyi tornán a négyig jutott. Escudé rendkívül szoros meccsen, brékelőnyről fordítva nyerte meg - rövidítésben - a meccset(7:5, 3:6, 7:6).

Buones Airesben salakon Gustavo Kuerten nyert, számára majdhogyem hazai volt a pálya. Kuerten a döntőben a hazaiak újdonsült felfedezettjét, Acasusot verte, aki már különösebben nagy ellenállást nem tanúsított(6:3, 6:1), neki már az nagy siker volt, hogy bejutott a döntőbe, úgy hogy például azt a Squillarit és Alamit verte meg, akik nálánál sokkal jobban jegyzett versenyzők.

Az ausztrál Mark Philipoussis volt a második kiemelt az amerikai Memphisben, ám miután Pete Sampras már a második fordulóban búcsúzott - Woodruff verte -, várható volt, hogy a remek formában játszó ausztrálé lesz a végső győzelem.