Kapros káprázatos kiugrása

2001.02.20. 20:29
Kapros Anikót tavaly január végén ismerhette meg ország-világ, amikor elhódította az Austral Open junior bajnokságának egyéni és páros első helyét. A tizenhét éves Kapros idén nem védhette meg a címét, ehelyett már a felnőttek között áll rajthoz, és nem is eredménytelenül. Kapros ebben az évben még nem veszített mérkőzést, és az oklahomai, 170 ezer összdíjazású tenisztorna első fordulójában óriási meglepetést okozva továbbjutott.
A magyar tenisz az utóbbi években bővelkedett tehetségekben, korosztályos világbajnokságon rendkívül eredményesen szerepeltek a mieink - bajnokok lettek -, aztán történt valami, és a felnőttek között már csak elvétve arattak jeles diadalokat. Sokan úgy tartották pár éve, nincs értelme a juniorok vb-n elindulniuk a fiataloknak, mert a nagymenők már a felnőttek között csillogtatják képességeiket. Gondoljunk csak Szeles Mónikára, Martina Hingisre, ők már tizenhat évesen Grand Slam-tornát nyertek.

Kuti Kis Rita
Vidáts Réka is nagyszerűen indult, azóta visszavonult, a felnőttek között már képtelen volt megismételni produkcióját. Kuti Kis Rita és Mandula Petra is igen sokat várt arra, hogy az első száz közelébe kerüljön.

Kapros esetében némileg más volt az eset. Tőle valahogy többet vártunk. Talán azért, mert nem az értéktelenebb világbajnokságon nyert, hanem egy olyan tornán, amelyiknek kétségtelenül van tekintélye és értéke. Kapros sportcsaládban nőtt fel, édesanyja az a Kéri Anikó, aki a müncheni olimpián tagja volt a bronzérmes tornászcsapatnak. A kitartás, az elegancia mintaképének lehet tekinteni őt. Biztosak lehettünk benne: a lánya nem fogja feladni.

Nem is tette. A jeles diadal után egy kisebb szünet után, ám aztán nekikezdett a felnőttek között. Némileg a kényszer vitte rá, mert nem léphetett pályára Ausztráliában. Ha már viszont részt vehetett, a selejtezőből indulva megnyert egy kisebb tornát, és ami ennél sokkal fontosabb számára, szabad kártyát kapott az US Openre, vagyis ranglistás helyezésétől függetlenül ott lehet.

Amerika után Japán és Oklahoma következett, és az eddigi legnagyobb siker, a várva-várt, olyannyira óhajtott áttörés. Mert az mindenképpen figyelemre méltó, ha a világranglista 39. helyén álló vetélytársat győz le egy olyasvalaki - mellesleg a hetedik kiemelt -, aki a 336. ugyanezen a ranglistán. A zimbabwei Cara Black ellen nagy meccset vívott, az első játszmában magabiztosan nyert, a második szettben hullámvölgybe került, azt elveszítette. A döntő szettben azonban nem ismert kegyelmet, és élete legnagyobb eredményét érte el a felnőttek között(6:2, 2:6, 6:3).

Ezen a viadalon Jennifer Capriati és Szeles Mónika is játszik, és egyértelműen színvonalasabb ez a torna, mint a bogotai, amelyiken Kuti Kis Rita és Marosi Katalin is részt vesz, hiszen ott a világranglista 86. helyén álló Rita ott a hatodik kiemelt.

A második fordulóban kapros ellenfele a cseh származású kanadai színekben versenyző Jana Nejedly lesz - ő a kínai Fangot verte 6:2, 6:0-ra -, aki soha nem szerepelt olyan előkelő helyen, mint Black. Reménykedjünk a hasonló folytatásban...