Közgyűlés előtt a Magyar Kajak - Kenu Szövetség

2001.03.27. 11:38
Az elmúlt négy év munkájának összegzésére, lezárására, az új sporttörvénynek megfelelő alapszabály elfogadására, és a 2001-es költségvetés megvitatására, valamint tisztújításra készül a Magyar Kajak - Kenu Szövetség március 29-i éves közgyűlésén.
A mostani vezetés 1996 végén vette át az irányítást, és mostanra egy nehéz, válságos pillanatoktól sem mentes négy esztendőt tudhat maga mögött, a tavalyi évet azonban már adósságok nélkül zárta. A sportolók ugyan hatalmas sikereket arattak, de Füleky András ügyvezető szerint "belülről nézve" voltak kemény időszakok, például a nagy sikerű 1998-as szegedi világbajnokság, amikor a szövetségnek óriási áldozatokat kellett hozni a szükséges beruházások érdekében, és emiatt anyagilag túlvállalta magát.

Füleky András
A nehéz éveken szerencsére sikerült túljutni, éppen ezért szomorú, hogy idén 60-70 millió forinttal kevesebb összegből kénytelenek gazdálkodni a kajakosok, mint tavaly, pedig készülniük kell a júliusi győri IV. Vivendi Maraton Kajak - Kenu Európa-bajnokság rendezésére és a jövő évi síkvízi Eb-re, amely szintén hazánkban, Szegeden lesz. Füleky szerint a hiányzó összeget - a 60-70 millió forintot - az eddigi évek tapasztalatai alapján nem lehet a magánszférából, szponzoroktól megszerezni, ezért a közgyűlés elé egy számos megszorítást tartalmazó költségvetés-tervezet kerül.

A tervezet 340 millió forinttal számol, de ebből 84 milliót a győri maraton Eb rendezésére fordítanak. Központi forrásból közel 93 millió forintra számíthat a szövetség, valamint további - előzetes latolgatások alapján - 15-20 millióra a most létrejövő Nemzeti Sportszövetségtől. A költségvetésben szereplő megszorítások nem vonatkoznak a tagszervezetekre, vagyis egyesületekre, szakosztályokra, hiszen ők nem kapnak központi támogatást, ezért a szövetség prioritásként kezeli anyagi támogatásukat. Kevesebben utaznak azonban majd Európa-, illetve világbajnokságra, nem lesz annyi edzőtáborozási lehetőség, és a megszorítások érinthetik a szövetség adminisztrációját is, teszi hozzá Füleky.

Baráth Etele
A közgyűlés feladata az új alapszabály elfogadása is, amely szerint a jövőben - a sporttörvénynek megfelelően - csak egyesületek, sportvállalkozások lehetnek a tagjai a szövetségnek, magánszemélyek nem. Így ez a gyűlés lehet az utolsó, ahol még szavaznak olyan olimpiai bajnoki klasszisaink - mint például Gyulay Zsolt -, akiknek eredményeik alapján alanyi jogon járt a tagság és a szavazati jog.

Megszűnik az ügyvezető elnökség intézménye, szerepét az elnökség veszi át, amelynek a korábbi 22 helyett mostantól 15 tagja lesz. Füleky András szerint nem valószínű, hogy az elnök, illetve alelnökök személyét érintené a változás, hiszen az eddigi jelölőértekezletek során nem merültek fel új jelöltek, a különböző régiók képviselői pedig mindannyian Baráth Etele jelenlegi elnököt támogatják. Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, a közgyűlésnek természetesen joga van másik jelöltet is állítania.