Szülővárosában kapott ki a világelső Kuerten

2001.04.09. 16:41
Kialakult a tenisz Davis Kupában a legjobb négy mezőnye. A tavalyi döntős ausztrálok Brazíliában harcolták ki a továbbjutást (3-1), a franciák nagy csatában verték idegenben Svájcot (3-2), míg a svédek és a hollandok simán jutottak az elődöntőbe. Az előbbiek az oroszok testén keresztül(4-1), a hollandok a tartalékos németeket verték ugyanilyen arányban, meglepő magabiztossággal. Az elődöntő párosítása: Ausztrália-Svédország, Hollandia-Franciaország.
A legnagyobb csatát kétségkívül a brazil-ausztrál összecsapás ígérte, hiszen a találkozóra Florianopolisban, vagyis Gustavo Kuerten szülővárosában került sor, és ennek megfelelően salakon játszhattak a házigazdák. Az ausztrálok a tavalyi DK-döntőt épp emiatt vesztették el - akkor Barcelonában a spanyolok is természetszerűleg a nekik legmegfelelőbb "borítást" választották. Az ausztrálok akkor elveszítették a párost, és voltaképpen ez pecsételte meg a sorsukat.

Gustavo Kuerten
Ez az ütközet is meglehetősen rosszul indult számukra, hiszen a világelső Kuerten ellen a negyedik játszmában - kettő egyes hátrányánál - megsérült Patrick Rafter. A következő meccsen azonban Llyeton Hewitt igazolta, hogy az utóbbi időben nagyszerű formában van, és a szerényebb képességű Meligenit három 6:3-as játszmában simán verte. Jöhetett a páros, a mérleg nyelve.

Ebben a műfajban az ausztrálok jobban összepontosítottak végjátékban, és három 7:6-os szettben a maguk javára fordították az állást. A brazilok persze nem adták fel, és Kuertenben bíztak. Kuerten viszont kikapott Hewittól, ezzel pedig a hazai szurkolók legnagyobb bánatára a végső győzelemre is esélyesnek tartott Brazília búcsút intett a sorozatnak. Az ötödik meccs az esőzés miatt félbeszakadt, és nem folytatták, így a vége: 1-3.

Sima svéd siker

Az oroszok a legnagyobb ászuk, a világranglista második helyezettje nélkül álltak ki a svédek ellen. Az US Open tavalyi győztese, Marat Szafin ugyanis sérülésre hivatkozva lemondta a részvételt. Ám sokan azt mondhatták erre, hogy nem is olyan nagy baj ez, mert borzasztóan gyenge formában van idén. Az előző meccsen ezt igazolta is, hiszen Kafelnyikov remeklésének köszönhetően jutottak tovább Pozsonyban.

Kafelnyikov most azonban elbukta - öt játszmában - Johansson ellen az első meccset, s a másodikon az utóbbi időben kisebb hullámvölgyben lévő Norman simán verte három játszmában a fiatal Juzsnyijt. Jöhetett a páros, és hiába próbált meg mindent Kafelnyikov és Olhovszkij, a svédek az ötödik szettben jobban összpontosítottak - és továbbjutottak. Ezzel már szombaton megszerezték a győzelemhez elengedhetetlenül szükséges három győzelmet, és a vasárnapi meccsek a formalitás kategóriájába sorolódtak. A végeredmény: 4-1.

Könnyed holland győzelem

Eindhovenben a hollandok a németeket látták vendégül, és a narancsba öltözött csarnok láthatta, hogy megerőltetés nélkül lépnek tovább a nemzet büszkeségei a négy közé. Ilyen sima diadalra talán még a legvérmesebb hazai drukkerek sem számítottak. Igaz, a németek igen tartalékos összeállításban léptek színre.

Nem játszott sérülés miatt Tommy Haas, aki a sydneyi olimpián a döntőig verekedte magát. Így hát nem is lehetett kérdéses, hogy Nicholas Kieferen múlik a továbbjutás. Kiefer azonban az első összecsapáson négy szettben veszített Siemerink ellen, és még nála is "egyszerűbben" kapott ki a párosspecialista Prinosil a hazai nagy tehetségtől: Sluitertől.

Miután a vendégek párosban sem voltak képesek javítani, így a sokszoros bajnok elbúcsúzott a további küzdelmektől. Vasárnap a szépítésre még futotta a németek erejéből, de ez már senkit nem érdekelt. A végeredmény: 4-1.

Heroikus csatában jutottak tovább a franciák

A negyeddöntők legizgalmasabb csatáját kétségkívül Neuchatelben vívták. Már az első meccs elképesztő izgalmak során dőlt el. Az Austral Open idei döntőse Clément a nagy öreg Rosset verte, az ötödik játszmában, ahol nincs rövidítés, 15:13-ra. Az elmúlt hónapokban egyre magabiztosabb Escude már sokkal simábban múlta felül az idei év egyik nagy felfedezettjét, a Milánóban győztes Roger Federert.

Aztán a második napon fordult a kocka. A franciák vezettek ugyan a párosban, de végül - ekkor is - ötjátszmás meccsen, döntő szett 9:7, elbuktak. Vasárnap pedig folytatódott a dráma. Federer négy játszmában megverte Clément-t, így az ötödik, mindent eldöntő meccs határozott a továbbjutás sorsáról.

Jakob Hlasek szövetségi kapitány erre a találkozóra nem korábbi játszótársát, Rosset nevezte, hanem Bastlt. És nem is húzott rosszat. Bastl az első szettet 6:1-re nyerte Escude ellen, de a francia talpra állt. Egyenlített, a vezetést is magához ragadta, de Bastl is nyert még egy szettet, így jöhetett az ötödik meccsen az ötödik játszma. Talán már az lett volna igazán meglepetés, ha ez is eldől a rendes játékidőben. De nem dőlt el!

S hogy miért? 6:5-nél döntő esélyt szalasztott el a svájci teniszező, hiszen meccslabdája volt, ám nem tudta értékesíteni. Ezek után 40:0-ról veszítette el a saját adogatását, ezt az alkalmat viszont mát kihasználta Escude, 8:6-ra nyert, és ezzel továbbjuttatta csapatát. A végeredmény: 2-3.