Kökény Bea kupagyőzelemmel búcsúzott

2001.06.01. 21:49
A női kézilabdázók Magyar Kupáját a Herz-FTC nyerte, miután a döntőben a házigazda Debrecent legyőzték 27-18-ra. A mérkőzés már az első félidőben eldőlt, hiszen a fővárosiak harminc perc után 17-4-es vezetésre tettek szert. Ezzel a találkozóval búcsúzott az aktív játéktól a Ferencváros csapatkapitánya, Kökény Bea.
Már az elődöntők is parázs csatákat és hihetetlen izgalmakat hoztak a női kézilabda Magyar Kupában. A debreceni négyes döntő első találkozóján a Ferencváros hétméteres dobásokkal verte a Dunaferrt. A rendes játékidőben 25-25-ös döntetlen született, így következhettek a büntető dobások. Az utolsó, mindent eldöntő gólt az a Kökény Bea szerezte , aki a szezon végén búcsúzik az aktív játéktól. A másik összecsapáson örülhettek a házigazda debreceniek, hiszen Medgyesi Sándor együttese három góllal, 26-23-ra múlta felül a székesfehérvári Cornexi gárdáját, és biztosította helyét a pénteki fináléban.

Kökény Bea
Az első félidőben villámrajtot vett a zöld-fehér gárda. Farkas Ágnes és Lőwy találatival öt perc elteltével kettő-nullra elhúztak a fővárosiak. A debreceniek főleg támadásban gyengélkedtek, első góljukat nyolc perc elteltével szerezték Ovtus révén. A tizenkettedik percben már öt-kettő volt a vendégek előnye, Medgyesi Sándor kénytelen volt időt kérni.

A rövid pihenő sem használt, az FTC továbbra is sorozatban szórta a gólokat. Nem csak támadásban, hanem védekezésben is jelesre vizsgáztak Németh András tanítványai. A kapuban Sugár Tímea bravúrosan védett, szinte lehetetlen volt bevenni a kapuját. A piros mezes támadókat valósággal megbabonázta, akik több mint húsz perc elteltével dobták csak harmadik (!) góljukat (13-3). Az első félidő végére tizenhárom gólosra nőtt a különbség, így minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a kupa sorsa gyakorlatilag már az első harminc percben eldőlt.

A második játékrészben tovább őrizte tetemes előnyét a Ferencváros. A Debrecen feljavult ugyan, de a lélektani tízgólos határt nem tudták átlépni (15. perc: 22-12). A behozhatatlan vezetés tudatában Németh András változtatásokra szánta el magát, lehetőséget adva a keret valamennyi játékosának. Lecserélte Kökényt, Farkas Ágit, Pádárt és találkozó legjobbját, Sugár Tímeát.

A sorozatos cserék megzavarták a Fradi olajozott összjátékát. A miden dicséretet megérdemlő házigazdák éltek a lehetőséggel, és az apró termetű Szabados vezérletével némileg felzárkóztak (24-16). A Herz trénere egyből időt kért, hogy "összekapja" szétesett csapatát. A hajrában helyre állt a rend, az FTC növelte előnyét, és végeredményben 27-18-ra nyert, amellyel megszerezte tizedik kupagyőzelmét.

Jegyzőkönyv

Herz-FTC-DVSC-Valdor 27-18 (17-4)
Herz-FTC: Sugár, Miklosova - Tóth E 4, Siti E. 3, Kökény 3, Pádár 2, Farkas 7,, Kovács, Lőwy 3, Kirsner 2, Tóth T., Pásztor 2, Borkowska 1, Takács
DVSC-Valdor: Szamozvanova, Barkasziné - Szabados 6, Buglyó 3, Nyilas, Jeddi 1, Kocsik 2, Gaál, Nagy K., Rácz, Tóth M. 1, Galai 3, Halcsik, Ovtus 2