Búcsú a kézilabdától, de nem a Fraditól

2001.05.29. 18:31
A Ferencváros méltó körülmények között szeretne elbúcsúzni az aktív játéktól visszavonuló Kökény Beától. Röviden így foglalható össze annak a sajtótájékoztatónak a lényege, amelyet ma tartott a Herz-FTC női kézilabda szakosztálya. Kökény ezúttal végleg búcsút int, ám a Fraditól nem köszön el végleg, az utánpótlás szakág vezetőjeként és menedzserként dolgozik tovább.
A legtöbb sajtótájékoztatón örömhírt szoktak közölni, ám a mai tájékoztató nem túl örömteli - kezdte mondandóját Maglódi Lajos, a Herz-FTC női kézilabda-csapatának technikai igazgatója. A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy hivatalosan ma jelentette be visszavonulását Kökény Beatrix. Igazából ezt már az olimpia után megtette, de Németh András vezetőedző hívószavára visszatért még erre a szezonra a zöld-fehérekhez.

Kökény Bea
Maglódi elmondta, hogy a méltán népszerű Köke az aktív játék befejezése után is marad a szakosztálynál, és az utánpótlás szakág vezetője lesz, valamint a csapat menedzselése lesz a feladata. (Magyarul pénzt kell szereznie a kézis hölgyeknek.) A világválogatottban is megfordult klasszist méltó körülmények között búcsúztatja a legnépszerűbb magyar klub.

Az elmúlt tíz év legjobbjai a parketten

Június 5-én a Fradi népligeti sportcsarnokában Kökény eddigi csapatai játszanak rövidített, 2x20 perces mérkőzéseket. Az irányító az este folyamán négy gárdában fog szerepelni. Először az Építők 1986-92 közötti, majd az FTC 1992-2000-es együttesében szerepel. Az Építők megbízott edzője Laurencz László lesz. Ezen a mérkőzésen lép pályára először és utoljára egy csapatban a két Kökény, Bea és Orsolya. Ezután az est második felében a magyar válogatott mezét ölti fel, majd búcsúzásként a jelenlegi Herz-FTC következik. A találkozók szüneteiben zenekarok, előadóművészek színesítik a programot.

Kökény sikerlista:
Olimpiák: ezüstérmes (2000), bronzérmes (1996)
VB-k: ezüstérmes (1995), ötödik (1999), hetedik (1993)
Eb-k: aranyérmes (2000), bronzérmes (1998), negyedik (1994)

BL: elődöntős (Ferencváros, 1995 és 1997);
KEK: 2. (Ferencváros, 1994);

421 mérkőzésen szerepelt az FTC színeiben és 1291 gólt dobott
Nyolcszoros magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa -győztes.
Háromszor választották az év játékosának (1989, 1991 és 1995).

A tájékoztatón részt vett Németh András, a Fradi edzője is, aki kifejtette, hogy a jövő bajnokságra tizennégy fős kerettel vág neki az együttes, és ebből tizenkét fő a jelenlegi keret. Ez azt jelenti, hogy mindenkivel sikerült megegyezni, és már csak jobbszélsőt és jobbátlövőt keresnek.

Visszavonultatják a 9-es mezt

Mezét visszavonultatják, ezután senki nem fogja viselni a Fradiban a kilences mezt
Legvégül maga a búcsúzó szólt, aki elmondta, nagyon meghatódott, miután megtudta, hogy mezét visszavonultatják, így ezután senki nem fogja viselni a Fradiban a kilences mezt. (Ez már a második ilyen gesztus a Fradi részéről, pár éve Szarka Éva visszavonulása után a négyes mezt is visszavonultatták.) A két mez közül amiket a búcsútalálkozón fog viselni, az egyiket bekeretezve a Fradi Múzeum kapja, míg a másikat az augusztusi Herz-Kupán sorsolják ki. A 245-szörös válogatott irányító elmondta, hogy mindegyik csapatban 10-10 percet fog játszani. A csapaton belül a csapatkapitányi tisztet Pádár Ildikó, az irányító posztot pedig Siti Eszter veszi át.

A 32 éves világklasszist a magyar szövetség november közepén szeretné búcsúztatni, amikor is a tervek szerint a válogatott az olimpiai bajnok Dániával játszana. Aztán ha a későbbiekben már, mint családanya vissza akarna térni, a Fradinál mindig örömmel várják.